Bétel v době koronavirové

Šití roušek v Bételu

Námi podporovaní misionáři manželé Tiší píší o současné nelehké situaci v Bételu. Nemůžete pomoci?

Milí přátelé Bételu, často se nám voláte a ptáte se, jak se máme. Moc děkujeme všem, kteří to udělali a zvláště těm, kteří se rozhodli nás, ať už jakýmkoliv způsobem podpořit. Na vaše nejčastější otázky odpovídáme tímto dopisem.

Jak většinou víte, Bétel je křesťanská svépomocná komunita pro dlouhodobou léčbu závislostí s kapacitou 12 lůžek pro muže (brzy 16) a 8 pro ženy. Jsme unikátní tím, že za normálních okolností dokážeme pokrývat 100 % našich provozních nákladů z našich sociálních podniků Nábytková farma, Vaše stěhování a Oživeno. Z darů financujeme především rozvojové projekty (rekonstrukce, opravy, nákup budov, nářadí, náčiní, pomůcky a částečně i platy 3 zaměstnanců). Nepřijímáme dotace ze státního ani z místních rozpočtů. Naše členy, kteří u nás abstinují a pro abstinenci mají plnou podporu, učíme pracovat v reálném podnikání. Opatření státu v souvislosti s koronavirovou pandemií jsou pro nás potenciálně likvidační, jakkoliv je chápeme a pečlivě dodržujeme. Jsme si vědomi, že jsou postiženi všichni podnikatelé a živnostníci a nechceme nijak hrát na city, omezíme se tedy na fakta.

V sobotu 14. 3. jsme z nařízení vlády museli zavřít náš dobročinný obchod s použitým nábytkem a dekoracemi. Týdně přicházíme o cca 25 – 45 000 Kč. I když stěhování zakázáno není, od vyhlášení nouzového stavu jsme přijali pár zakázek na duben. Za normálních okolností máme jednu až dvě stěhovací zakázky denně. Přicházíme cca o 100 000 Kč měsíčně.

Naše renovační a čalounická dílna Oživeno zaznamenala výrazný propad zakázek na obnovu nábytku. I když je férové dodat, že máme stále drobný převis zakázek z předchozího období, které postupně dokončujeme. Nicméně toto samostatné nově vzniklé s.r.o., které má dlouhodobě ze zisku pomáhat financovat spolek, který je jeho jediným společníkem, po prvním roce činnosti prozatím nevykazuje zisk, ale hospodaří s 0.

Z milosti Boží máme na účtu rezervu z předchozího období, která nám pomůže přečkat cca měsíc až dva s pořádně utaženými opasky a také díky dobrosrdečnosti našich dvou věřitelů. Před nástupem pandemie jsme si vzali dvě půjčky s minimálním úrokem na dům pro ženy, který jsme úspěšně koupili a naše ženy už v něm bydlí. Zažádali jsme u věřitelů o odklad o minimálně dva měsíce. U jedné půjčky nám byl odklad okamžitě schválen (lépe řečeno nabídnut), u druhé na konečné vyjádření čekáme. Dále se nám ozvala jedna nadace, se kterou jsme již v minulosti spolupracovali a nabídla nám pomoc, která pokryje cca 3 týdny výpadku příjmů.

Co z výše uvedeného vyplývá? V tuto chvíli jsme schopni se postarat o našich 6 zaměstnanců na plný a 2 na poloviční (z nich jedna je na ošetřovačce) a 10 klientů ještě cca 4-6 týdnů.

Přestože důvěřujeme Bohu a nechceme si zbytečně dělat starosti o zítřek, věříme, že moudré kroky a plánování nám může pomoct tuto krizi přežít. Potřebujeme povzbudit zákazníky, aby využili našich služeb a nakoupili u nás nábytek i v této omezující situaci. Bez finančních darů se v tuto chvíli také neobejdeme. Jak můžete pomoct vy?

Jak nám můžete pomoct bez peněz:

1. Modlete se za nás!

2. Sledujte aktuální informace na FB, kde zveřejňujeme videa, která shrnují, co pro zákazníky děláme v době uzavření obchodů a co můžou udělat oni pro nás. Naše příspěvky sdílejte.

Najdete nás zde: https://www.facebook.com/komunitabetel/

3. Když teď trávíte spoustu času doma, porozhlédněte se a zamyslete se, jestli nám nemůžete něco do našeho dobročinného obchodu věnovat – hezký a funkční nábytek, dekorace, obrazy, porcelán, sklo… Fotografie zašlete na info@nabytkovafarma.cz Budeme vás kontaktovat a pro nábytek si po jeho prvotním posouzení dle fotografie dojedeme. (Praha, Kralupy, Mělník, Kladno)

4. Řekněte o naší situaci svým přátelům, vysvětlete jim, co děláme, jak naše podnikání funguje, co podporuje a proč je dobré nám pomoct. Povzbuďte je, aby využili našich služeb. Více informací najdete na:

      www.nabytkovafarma.cz

      www.vasestehovani.cz

      www.oziveno.cz

Jak nám můžete pomoct finančně:

1. Využijte našich služeb. Přestěhujte se s námi nebo si kupte nábytek od nás. Nabídku nábytku, který máme na skladě, je aktuálně možné najít na https://nabytkovafarma.cz/rezervujte-a-vyzvednete/ Nábytek vám můžeme dovézt na vaši adresu (Praha a okolí, Mělník, Kladno, Kralupy nad Vltavou.

2. Podpořte nás finančním darem na účet NFKMS 577409193/0300, var. symbol 900. Žádný dar není malý.

Pokud jste dočetli až sem, moc děkujeme a přejeme vám, abyste ve zdraví a ekonomicky nejen přežili, ale byli na konci této pandemie moudřejší a po všech stránkách lepší a silnější.

Krásné jarní dny,

Petr a Veronika Tiší

Poslední zprávy od Tichých: