Radce Rusínové přibývá dětí i zvířat

Děti v Radčině péči

Ahoj všem v novém roce. Ozývám se s trochu opožděnými zprávami, byli jsme jak jinak hodně zavaleni prací. Vše co se u nás událo od nového roku až doposud: všechny děti máme v několika školách, čtrnáct dětí máme ve školním  internátě na ostrově Mbita.  Devět dětí je na různých základních školách u nás v okolí kvůli covidové situaci. Dále je šest studentů na střední škole, tyto děti jsou pohromadě. Na vyšší střední odborné škole máme dva žáky. Školní rok se vzhledem k pandemii covidu  časově posunul na začátek června. Konec školního roku bude v některých školách v dubnu a jiných v květnu.

S některými dětmi jsme se rozloučili, odešly z projektu. Za ně jsme přijali jiné. Z nejzajímavějších k nám přišla šestiletá Dorkas a sedmiletá Philice. Obě holčičky k nám přišly ve velmi zanedbaném stavu. Od počátku až doposud užívají antibiotika, antimalarika a léky na odčervení a podobně. Obě jsou pozadu se školním vzděláním, zřejmě nechodily do školy. Ani jedna neumí anglicky a tak nám s komunikací pomáhají Kačenka a Ebigail. Dori a Phili byly bez oblečení a školního vybavení, přišly k nám pouze v tom, co měly na sobě. Tatínek je neznámý a maminka zemřela při porodu mladší ze sester. Než k nám děvčata přišla, žily u dědečka, který je  mentálně zaostalý, sám by potřeboval opatrovníka.

Dále jsme přijali skupinu pěti sourozenců, nejstarší zanechal školu a staral se o své sourozence. Čtyři děti jsme přijali do projektu. Tři z nich, různého věku, jsou nyní v osmém ročníku a právě se připravují na zkoušky na střední školu. Jeden z rodičů zemřel loni a jeden před dvěma lety na rakovinu. Nejmladší chlapec je s našimi dětmi na ostrově, nyní v pátém ročníku.

Nyní novinky z naší farmy. Máme nyní čtyři lokální krávy. Protože je u nás velká spotřeba mléka a másla, máme v plánu nákup ušlechtilé krávy fríského plemene. Na tuto krávu nám nyní chybí ještě sedm tisíc korun, a také 2-3 tisíce na dopravu. Pro tuto krávu budeme muset zajet asi 150 km daleko, protože v naší lokalitě se toto plemeno nevyskytuje. Za uhynulou oslici Mazlinku máme nyní novou oslici jménem Melody, která, jak jsme později zjistili, nosí pod srdcem malé překvapení. Také jsme zvýšili počet oveček, dokonce máme jednu maminku s ovčí holčičkou. Naši odchovaní beránčí kluci se mají k světu a velmi rychle rostou. Taktéž nám přibyly dvě lokální kozy s příměsí krve kozy ušlechtilé. Obě dvě jsou již připuštěné naším kozlem. Bohužel, byl nám otráven chovný kozel a jedna koza, a také nám jedna potratila. Pře dvěma dny nám přivedla jedna koza na svět malého kozlíka. Také se nám vylíhla housata, kachňata a kuřata. Krůta s kachnou se nám porvaly o vejce, protože obě dvě snášely do jednoho hnízda a tak teď obě sedí střídavě na vejcích, vůbec nevíme, jestli se něco z těchto vajec vylíhne. Geometrickou řadou se nám množí holubi. Jenom perličkám se vůbec nechce sedět na vejcích. Máme také dvě koťátka, a měli jsme i štěňátka, ale ta po vakcinaci zemřela. Králíkům se daří stále stejně, průměrně. Také máme dvě nová morčata.

V poslední době vyjíždíme do okolí a sháníme pozemek ke koupi. Opět po novém roce ceny pozemků stouply, a tak sehnat něco v naší cenové relaci není vůbec jednoduché.  Máme ale už vyhlédnutou lokalitu na krásném místě.

Nyní k duchovní službě. Opět jsem začala naživo kázat na nedělních bohoslužbách v církvi. Pokračuji ve službě v modlitbách za nemocné. Mám velikou radost z toho, že všechny naše děti ve škole posílily v předmětu křesťanství. Nejvíce mne překvapili středoškoláci.

Také jsem delší dobu bojovala již s 43. malárií, která měla těžký průběh, a je u mě opět podezření na brucelózu (bakteriální onemocnění z kravského mléka).  Nadále jsou na mě opět vedeny okultní útoky. Prosíme vás o modlitby v této oblasti, za ochranu. Díky tomu, že máme čtyři velké psy, nedošlo již u nás k žádné krádeži. V současné době očekáváme posilu z České republiky v podobě jednoho manželského páru a mladé misionářky Marie. Všichni jsme se společně shodli na trvalém působení v projektu JOSSAP.

 Chtěli bychom speciálně poděkovat sponzorům, kteří pomohli našim dětem pořídit trampolínu. Dále jsme zakoupili do domácnosti novou lednici. Dostali jsme také zásilku se sušičkou na ovoce a malý dataprojektor. Také chceme všem poděkovat za zaslané balíčky, finanční i modlitební podporu. Děkuji za každého z vás, ať vám Bůh mocně žehná.

Radomíra Ammani s rodinou.

Poslední zprávy od Radky: