Radka Rusínová otevřela vlastní školu

V nové škole

Kdo nás sledujete na Facebooku, tak dobře víte, že jsme otevřeli naší základní školu. Jmenuje se Křesťanská misijní společnost (samozřejmě v angličtině) na počest nadačního fondu, který nás zaštiťuje. Škola má mezinárodní vzdělávací systém, máme třídy od baby class až po osmý ročník. Od příštího roku bychom se rádi stali součástí Cambridge systému. Už jsme letos podali přihlášku k povolení tohoto výukového programu. Proces schvalování však trvá 6 měsíců, někdy i déle. Nový školní rok letos začíná 27.4. a končí někdy v listopadu, datum se ještě upřesní. Naší Kačence bylo letos 5 a Abi bude 7 let, obě spolu nastupují do první třídy. Letos nám úspěšně ukončili 8. třídu Sára, Derick a Edit. Edit patří k deseti nejlepším žákům v Keni a dostala se na nejprestižnější střední školu. Derick absolvoval také úspěšně, bude nastupovat také na střední školu. Také Sára absolvovala úspěšně a bude pokračovat ve studiu na střední škole. Takže suma sumárum slavíme obrovský úspěch. Máme z dětí opravdu radost. Povedlo se nám koupit klávesy. Budeme vyučovat děti základy hry a později je chceme uvést do chval a uctívání. Máme v plánu brzy se přestěhovat na druhý konec města, kde budeme mít více plochy pro chov zvířat a pěstování zeleniny pro naši potřebu. Naše fenka měla štěňátka, za jejich prodej budeme kupovat koně a bude-li prodej dobře pokračovat, tak budeme moci koupit i krávu mléčného typu. Bohužel od koz a ovcí se nám již pět let rodí samí samci, a tak ty nejlepší kusy jsme buď prodali, nebo darovali do dalších chovů. No, a ty horší kusy skončily v našem mrazáku. Dobře se nám rozjel chov krůt a hus. Nečekaně se nám přemnožila morčata, která jsou nyní potěšením pro naše děti.

Co se týká duchovní činnosti, tak jsem se hodně zaměřila na naše děti, výuku Bible, a vysvobozování z rodových prokletí. U dětí je vidět veliký posun. Dále pokračujeme s kázáním v církvích a evangelizací. Máme možnost mluvit o Ježíši s mnoha muslimy. A míváme opravdu požehnané rozhovory.

Tak jako v České republice, i u nás se kvůli válce na Ukrajině velmi zdražilo. Protože Keňa odebírá obilí z Ukrajiny, a plyn z Ruska, dopadá tato krize na nás dvojnásob. Drasticky šly velmi nahoru ceny energií, spotřebního zboží i jídla. Benzín nyní není vůbec k dostání, někdy i několik dní. Lidé spí u benzínových pump a čekají až dodají benzín. Velmi rychle je pak následně vyprodán a situace se opakuje. Proto je pro nás tolik důležitý nákup oslů a koní, abychom byli dopravně soběstační, na nákupy, a podobně. Jsme nesmírně vděčni každému dárci za podporu.

Děkujeme. Modlíme se za vás.

S pozdravem Radka Rusínová, Ben a děti.

Poslední zprávy od Radky: