Cesta do Nawahvas

Naše misionářka v Nikaragui Pavla Klingerová vyrazila mezi domorodce do džungle s návštěvnicí z Česka.

Milí, zdravíme vás z Jinotegy, žehnáme vám. Máme radost, že s vámi můžeme sdílet zprávy z misie. Přijela k nám sestra Blanka z Čech. Mnozí jste se modlili, za její příjezd, a víte, že to nebylo snadné. Na cestu k nám se důkladně připravovala. Dokonce se učila i španělsky. V době covidové se cestování velmi komplikuje, a někdy je těžké najít správné informace. Blanka měla doklad o plném očkování proti covidu a také negativní test. Ale v Mexiku jí odepřeli nástup do letadla, a tak tam musela zůstat 2 dny a naplnit požadavky nikaragujské vlády ohledně vstupu do země v souvislosti s covidem. Nakonec zdárně přiletěla do Nikaragui.

Vy, kdo jste s námi od začátku naší misie tady v Nikaragui, víte, že zpočátku jsme jezdili do „džungle“ do deštného pralesa, do rezervace Bosawas, za domorodci miskito a mayangna, společně se Zbyňkem. Pak se narodila Eliška a jezdil jen Zbyněk. Na misijním výjezdu v Bosawas jsem byla v roce 2012 a 2015. Od roku 2015 jsem v Bosawas nebyla. Sestry z Bosawas mě často pozdravovaly a ptaly se, kdy přijede „hermana Pavla“. Když nám Blanka potvrdila, že k nám přijede, poprosila jsem jí, jestli by byla ochotná jet se mnou na řeku.  Blanka se za pastora Fanora a jeho rodinu dlouhodobě modlí, také za Ricarda, který s námi překládal do jazyka miskito, a tak souhlasila, že pojedeme na misijní výjezd společně. Vzaly jsme si s Blankou na cestu „hůl i mošnu i peníze i jídlo i šaty“, a hůl nám udělala moc dobrou službu na cestách.

Nakoupily jsme potraviny a dárky a vyjely jsme loďkou z přístavu.. Cestou po řece jsme viděly, jak se na plážích u řeky vyhřívají krokodýli. Nejdříve jsme jely do komunity Samasca na řece Bocay. Bydlí tam bratr Fanor a sestra Elida s rodinou. V blízkém okolí bydlí bratří a sestry v Kristu, se kterými máme mnohaletá přátelství. Navštívily jsme je a potěšili jsme se společně v Pánu. Společně jsme se modlili a Blanka měla často slovo k dětem a ženám.

Vydaly jsme se i na návštěvu k sestře Miriam. Žije v komunitě na řece Coco na hondurasské straně řeky. (Takže jsme byly i v Hondurasu). V neděli jsme navštívily křesťany v Amaku. Byly jsme na nedělní bohoslužbě v církvi pastora Silvestra. Během chval mě požádala Elida, ať mám krátké slovo. Mluvila jsem o vytrvalosti, o důvěře, o víře, a že Bůh naplňuje slavně, co zaslíbil.

V Navahwas jsme byly jen 2 dny. Měla jsem radost, že jsem mohla sdílet krátké slovo o Ježíši Kristu na domácí bohoslužbě. Také jsem sdílela slovo o tom, abychom se navzájem navštěvovali a potěšovali. (podle 1 Korintským 16/17). Tak jako Štěpán, Fortunát a Achaikos, i my jsme potěšily srdce a ducha našich sester a bratří (i malých sester a bratří, tedy dětí) a oni zas potěšili nás a tak se naplnil záměr misijního výjezdu. Návštěva přátel v Bosawas byla moc dobrá a důležitá v občerstvení vztahů i kontaktů, i pro Boží záměry do budoucna.

Jsme ve vzduchu

9.srpna se spustilo vysílání rádia Nueva Jerusalén v Bluefieldu. Ještě je potřeba doopravit věže a zajistit klimatizaci přístrojů. Rádio má momentálně dosah asi 50 kilometrů, ale časem se bude zvyšovat. Brzo bude vysílání přístupné i na internetu. Momentálně se tvoří programová skladba, a bude tam i pořad z našich materiálů španělsko-miskito. Je to pro nás veliká radost a naplněné slovo, že Boží plány převyšují ty naše. A Jeho cesty převyšují ty naše. Vyučování, kázání, svědectví španělsko-miskito, které jsme nahrávali vloni na podzim, se tak bude šířit i nadpozemskou cestou po rozhlasových vlnách.

Děkujeme vám, za vaší účast v misii. Děkujeme za vaše modlitby.

Pavla Klingerová

Poslední zprávy od Klingerů: