Alena Krausová prosí o modlitby a zve na konvokaci

Alena Krausová

Drazí přátelé a přímluvci za Izrael, děkuji vám za modlitby a veškerou podporu, bez níž by moje služba v Izraeli už dávno skončila. Zdravím vás tentokrát ještě z České republiky, kde trávím poslední týden své tříměsíční dovolené po téměř dvou letech v Izraeli. Teď nastává situace, kdy se na vás znovu obracím s prosbou o modlitby, abych se bez obtíží dostala zpátky do Izraele. Jestliže při mém odletu začátkem června byl Izrael prakticky už bez covidu (max. do 10ti pozitivních výsledků za 24 hodin), od té doby se infekčnost navýšila do té míry, že Izrael je v naší zemi zařazený do kategorie vysoce rizikových zemí s červenou barvou. K dnešnímu dni je nárůst infekčnosti znovu okolo 10 000 za 24 hodin.

 Musela jsem během dovolené absolvovat docela dlouhou řadu preventivních prohlídek různého druhu, abych mohla obdržet potvrzení o schopnosti pracovat. Spolu s ostatními četnými potvrzeními a Izraelem vyžadovanými dokumenty a technickými věcmi po dlouhodobé nepřítomnosti to vše zabralo svými termíny docela podstatný kus dovolené, a hlavně ji to časově roztříštilo. Jediným souvislým delším časem byly dva týdny zdravotní neschopnosti, kdy jsem nemohla bolestí chodit po aplikaci injekce k léčbě artrózy kotníku. Strávila jsem je v péči rodiny svojí dcery a ukázalo se, že to nakonec byla její nejhezčí část, protože jsme byli hodně spolu, což normální pracovní režim ne vždycky dovoluje. Takže jsem za tuto nečekanou zdravotní nehodu nakonec byla i vděčná.

Během dovolené jsem sloužila slovem o Izraeli ve dvou církvích. Zajišťovala jsem také české překlady materiálů na on-line konvokaci, která se bude konat od 6. do 20.září 1921 a na kterou vás také tímto zvu. Je to už druhý rok, kdy se účastníci nemohou sjet do Jeruzaléma, tak jako tomu bylo každoročně po mnoho let předtím, ale registrovaní zájemci se znalostí angličtiny se mohou zúčastnit on line. Registrační poplatek je 50 dolarů na osobu. Jednak je potřeba zaplatit platformu, která duchovní programy s námi natáčí a připravuje, jednak je to i forma podpory pro práci organizace Jeruzalémského domu modliteb pro všechny národy, která duchovně a finančně po léta podporuje desítky izraelských kongregací a rozsáhlou práci v zemích Blízkého východu. Dostáváte tím tak možnost se této formy podpory a spolupráce v Izraeli a národech osobně účastnit.  Českým koordinátorem pro tento rok je Matouš Zoubek, jeho mailová adresa  je zoubekm@gmail.com

Co se týká situace v Izraeli, v poslední době Izrael trpí četnými a někdy rozsáhlými požáry. Vznikají v důsledku teroristických útoků prostřednictvím vypouštění balónů s výbušninami na území Izraele z Gazy, které ničí lesy, úrodu na polích, sady a ohrožují obydlené domy. Vznikají také úmyslným založením, jako tomu bylo při posledním rozsáhlém požáru na jeruzalémských horách, kdy musely být evakuovány stovky rodin z několika místních komunit. Trvalo několik dní, než se požár podařilo dostat pod kontrolu. Modleme se za odhalení původců požárů a ráznou odpověď ze strany Izraelských obranných sil ohledně žhářských teroristických útoků z Gazy.

V těchto dnech se setká nový izraelský premiér Benett s americkým presidentem Bidenem. Má se projednávat především otázka bezpečnosti nejen Izraele v souvislosti s Iránem, který směřuje rychle k atomovému vyzbrojení. USA a Izrael stojí na protichůdných pozicích. Modleme se, aby z jednání vzešlo co nejméně ohrožení ohledně bezpečnosti Izraele.

V září začíná série starozákonních biblických svátků, které Izrael intenzivně slaví, tzn., že tisíce a desetitisíce lidí se shromažďují k modlitbám. Modleme se za moudrost, zachování pokoje a Boží ochranu před masivním rozšířením infekce covidu. Izraelská vláda zvažuje už delší dobu pro toto období omezení, tj. zákaz větších shromáždění, možná vzhledem k současné situaci může nastat tzv. lockdown, omezený pohyb obyvatelstva.

Alena Krausová

Poslední zprávy od Aleny: