Novinky z českého Bételu

Veronika a Petr Tiší, vedoucí českého Bételu

Milí přátelé, srdečně vás všechny zdravíme z Bételu v Kralupech a Velvarech. Měli jsme tu příležitost navštívit v květnu Bétel v Anglii a zúčastnit se 25. výročí vzniku. Když jsme do Bételu v Anglii přišli v roce 1998, mysleli jsme, že to bude na týden. Nakonec jsme tam strávili šest let. Vidět tam teď sloužit muže a ženy, se kterými jsme před téměř dvaceti lety absolvovali absťák a pracovali s nimi na úplném začátku jejich cesty s Bohem, byla nádherná zkušenost, která se nedá ničím nahradit. Bylo to skvělé.

Ženská komunita díky Bohu funguje. Sice odešla Dana, která komunitu vedla rok, protože se musela starat o stárnoucí maminku, ale Bůh přivedl mladičkou dobrovolnici Hanku, která se statečně role vedoucí ujala a s vydatnou pomocí Veroniky a Kate s holkama bydlí, pracuje a spravuje jejich dům i zahradu.
K Hance se na léto přidala ještě jedna dobrovolnice Bára, která zvažuje, jestli zůstane déle a rozšíří tak řady našeho stálého týmu nebo ne. A protože je v Bételu práce jako na kostele, byli bychom moc rádi, kdyby zůstala.
Máme tu dvě dívky v programu a třetí je teď v Bételu v Anglii, kam jsme ji poslali, aby se tady u nás mohl léčit její přítel, společná léčba totiž nedělá dobrotu. Dnes má nastoupit další dívka. Pořád máme tedy místo a modlíme se za další holky.
V domě pro ženy jsme ubytovali i jednu Ukrajinku se sedmiletým synem. Dům ve Velvarech tedy slouží k více účelům a my jsme za to velmi rádi.
Drby a horké novinky z obou našich komunit najdete na našem FB. A poslední propagační video natočené před měsícem tady

Co se týče mužské komunity, radost nám udělal náš absolvent Roman, kterého jsme s požehnáním poslali do Plzně, kde se zapojil do místní církve a přicházejí samé dobré zprávy o tom, jak si tam vede. Máme pořád plno a čekáme na stěhování do našeho domečku, abychom mohli rozšířit ubytování pro muže, což potřebujeme jako sůl. S rozšířením budeme potřebovat i více vedoucích. Modlíme se, aby Bůh poslal dobrovolníky z církví, stejně jako to udělal u holek a zároveň se modlíme, aby vedoucí vyrostli i z našich současných kluků, které máme v komunitě v programu. Více informací o dobrovolnictví u nás najdete zde.
Abychom mohli rozšířit kapacitu, budeme muset na budově Bételu pořádně zapracovat. Kuchyň je nevyhovující už pro stávající počet členů komunity a pro plánovaných dvacet je nepoužitelná. Budeme potřebovat nerezové vybavení a v podstatě profesionální kuchyň. Budeme muset vybudovat novou koupelnu se sprchami a další nezbytné zázemí. V některých ložnicích jsou staré radiátory a 15 let staré koberce. Pokud by vám Bůh položil tento projekt na srdce, můžete jej podpořit zde.

Se srdečným pozdravem Petr a Veronika Tiší

Poslední zprávy od Tichých: