Radka Rusínová zvelebuje svou farmu i školu

Radka s dětmi ze své školy

Zprávičky z farmy

Do našeho chovu přibyla chovná kráva fríského plemene. Původně byla vyhublejší, avšak díky tomu, za příznivou cenu. Nyní už je v parádní kondici, a těšíme se na její potomky. Spolu s krávou jsme také přivezli vyššího ponyho, plemeno etiopský pony. Koníka nám přivezli z volného odchytu v přírodě. Poník je stále méně důvěřivý, ale už vozí naše děti. Jmenuje se Grace. Grace nám prodali již připuštěnou. Asi za 10 měsíců bychom mohli očekávat jejího prvního potomka. Koníka jsme pořídili z peněz utržených za prodej štěňat (plemene boerboel), kdežto krávu jsme pořídili za peníze sponzorů a drobných dárců. Do budoucna plánujeme pořídit ještě jednu krávu.
Díky Bohu se nám také rozrostl chov krůt a perliček. Velký úspěch máme v chovu ovcí, kdy se nám, po pětiletém rození samých samců, konečně narodily dvě samice a jeden samec. Samce používáme převážně k prodeji, ty méně kvalitní k obohacení našeho jídelního lístku. U koz jsme to štěstí neměli, zatím se nám rodí samí samci.

Něco z naší nové školy

Žel, původní školu, kterou jsme měli v pronájmu, jsme museli opustit, protože původní majitel školu pronajal nejen nám, ale ještě jinému zájemci. Mezitím zemřel. Jelikož měl tři manželky a jeho potomci se nemohli dohodnout, komu školu přidělit do pronájmu, a my jsme se nechtěli pouštět do nějakých soudních sporů a konfliktů, vyhledali jsme si k pronájmu školu jinou. Tímto aktem jsme ale přišli o polovinu žáků a tím jsme se dostali do finanční tísně, protože náklady na pronájem jsou mnohem vyšší, než v původní škole. Prosíme tedy, v tomto směru, o modlitby, ať se nám žáci navrátí a škola se zaplní. Máme obrovskou radost, že se nám povedlo sehnat kvalitní učitele, z nichž dva jsou s plným univerzitním vzděláním. Pro výuku francouzštiny jsme získali rodilou mluvčí. Díky tomu žáci přijímají poměrně snadněji výuku francouzského jazyka. Rádi bychom získali pro naši školu čtyři stolní počítače, nebo notebooky v hodnotě 5 800 Kč za jeden (kdyby měl někdo na srdci nám přispět). Ve škole jsme vybudovali také splachovací WC. Je tam i internát.
Největší posilou týmu Jossap je současný ředitel naší školy z kmene Kalenjin. S velkou disciplínou, oddanosti práci i charitě a hlavně Bohu, přináší nový vítr a nové užitečné vize pro náš projekt a je nám obrovským přínosem.

Duchovní činnost

Od nedělních kázání v církvích jsem si dala na krátký čas pauzu, protože kážu v naší škole, o to více se v duchovní oblasti věnuji našim dětem. Založili jsme českou messengerovou skupinku, zaměřenou na modlitby, kde se minimálně hodinu denně modlíme za vše potřebné, nejen za moji misijní činnost, i když ta zůstává prioritou. Probojováváme zde i různá duchovní protivenství, v nichž máme, díky Bohu, velké průlomy k naší radosti a hlavně – k Boží oslavě.
I nadále máme možnost svědčit místním muslimům a tak stále pokračujeme, s Boží pomocí, v evangelizaci.
S modlitbou za vás, s pozdravem a přáním Božího požehnání

Radka Rusínová, Ben, Kačenka a Abigail.

Poslední zprávy od Radky: