Jirka Dohnal ve službě uzdravení a smíření

Dohnalovi se středoškolskými studenty

Moji milí, přináším pár zpráv o dění tady u nás na jihu. Léto a podzim byl nabitý událostmi. Nemůžu se o všech rozepisovat, protože by z toho byl román. Tak zmíním alespoň něco.
Na Den díkůvzdání jsme tradičně rozdávali zeleninu, křesťanskou literaturu a mluvili s lidmi o Ježíši. Je to dobrá příležitost, protože když někdo dostane třeba pytel brambor, cítí se tak trochu zavázán chvíli naslouchat dárcům 🙂
V září tady u nás v kempu Flores Homes byla třída našeho synovce, který chodí na střední školu. Požádali nás, jestli bychom jim nevyprávěli o nás, o tom, jak jsme se dostali do Chorvatska a co tady děláme. Sdíleli jsme tedy s těmito mladými lidmi naši víru a to, co Bůh tady skrze nás dělá. Bylo to milé, protože jsme se setkali s otevřenými srdci.

V říjnu jsme měli třídenní seminář s Clayem Milenerem z USA o rozpoznávání Božího hlasu a používání duchovních darů, a bylo to skvělé. Nešlo jen o teorii, ale taky o praxi. Cílem semináře bylo vstoupit do těchto věcí a chodit v nich. Takže každý z účastníků vlastně zjistil, že Bůh k němu mluví, a taky že mu dává slovo nebo vidění pro někoho druhého. Mnozí byli překvapeni z toho, že umí slyšet Boží hlas. Do té doby si mysleli, že to jsou jen nějaké jejich vlastní myšlenky či vjemy, a když zjistili, že to k někomu druhému zcela konkrétně mluví, tak byli překvapeni a povzbuzeni. Tak třeba pro mě přijal jeden bratr, který o mně nic nevěděl, obraz psacího stroje a slovo „piš.“ Netušil, že mi v poslední době více lidí, s kterými jsem sdílel nějaké věci, které mi Pán ukazuje, řeklo, že o tom mám napsat knihy. Netušil, že už pár let mám na srdci napsat knihu o sebepoznání a že už mám léta v počítači spoustu poznámek, které potřebuji zpracovat.

Seminář měl dozvuky ještě u nás doma. Spojili jsme se přes Zoom s Karlou, manželkou Claye, která slouží jako prorokyně. Prorokovala přes počítač každému z nás, i Terezce s Andrejem, i Jance, dívence, která je u nás na zotavenou. A něco takového jsem prožil jen párkrát v životě. Karla měla tak jasná, konkrétní slova plná detailů ze života každého z nás, že si člověk klasicky říkal, odkud to všechno ví? Kdo ji to řekl? Bylo to nesmírně povzbuzující. A u některých z nás se to neobešlo bez slz. Doufám, že příště Clay přijede i s Karlou.

Sjezd pastorů

Koncem září proběhl celorepublikový sjezd pastorů EPC v Chorvatsku. A byl mimořádný. Kvalita těchto pastorálek se rok od roku zlepšuje, ale tato pastorálka byla výjimečná.
O čemkoli jsme rozhodovali, byli jsme jednomyslní. Pamatuju doby, kdy se vedly nekonečné debaty o čemsi, kdy pokaždé někdo vznášel nějaké námitky proti čemusi, a skoro vždycky v pozadí stála nedůvěra a podezírání, nebo osobní ambice. To v průběhu posledních let postupně vymizelo. Díky Pánu. Na této letošní pastorálce jsme taky ustanovili 2 nové pastory dvou sborů na Istrii. Jednoho z nich jsem měl tu výsadu na tuto službu připravit a uvést ho do ní na zkušební dobu jednoho roku, a nyní byl ordinován jako pastor EPC Poreč. Je to sbor, o který pečuji od doby, kdy jeho minulý pastor vyhořel. Další radostnou událostí byla přijetí splitského sboru, který od nás před skoro patnácti lety odešel ve zlém, zpět do svazu EPC . Děly se tam hrozné věci. Já jsem byl tehdy zvolen za ombudsmana, který to má prošetřit, a musím říct, že to bylo pěkně náročné. Nicméně, jak šel čas, pastor toho sboru umřel a po něm to převzal jeho bratr, a postupem času začal věci vidět jinak, než jeho bratr. Došlo na opětovné sbližování mezi námi a vedením tohoto sboru, a ryp satana mezi rohy, došlo k sjednocení!
To jsou krásné věci, když chlapi brečí, protože došlo ke smíření. A i dyš nejsu žádný měkkýš, stejně sem bečál tajak malý Jarda 🙂

Jinak se cítím jak ryba ve vodě, pomáhám sborům na Istrii, věnuji se pastorům, ne jen na Istrii, ale všem, kteří jsou vyhořelí a stojí o mou službu. Mám v plánu vypracovat plán pro celou EPC v Chorvatsku, jak předcházet vyhoření. Pak se chystám tento plán představit kolegům z presbyteria.

Po třech měsících jsem byl zase na pravidelné kontrole u onkologa, a výsledky jsou v pořádku. Jak ultrazvuk, tak všechny markery. Chvála Pánu! Cholesterol a trigliceridy mám stále ještě zvýšené, ale je to mnohem lepší, než to bylo. Další kontrola mě čeká za 6 měsíců. Děkujeme vám všem za modlitby!

Rodinný koutek: Martin je v deváté třídě, už nějakou dobu přemýšlíme na jakou střední školu půjde. Je z něho 178 cm vysoký chlap s chodidlem 46. Pomáhá kolem koz a jiného domácího zvířectva. Rád chodí na dlouhé procházky, miluje hlavolamy, zvlášť Rubikovu kostku. Matyáš pracuje u Gorana (pastor) ve firmě, a doma dělá spoustu práce, kterou já nestíhám, nebo fyzicky nezvládnu. Miluje hudbu, skládá chvály Pánu, hraje na bicí, klávesy a kytaru. Umí to se dřevem, železem, umí zdít, dělat obklady. Staví drony a je z něho 183 cm namakaný, skromný a čestný chlap. A ano, je to takový univerzální voják 🙂
Terezka s Andrejem jsou šťastní manželé, bydlí v zahradním domku 30m od nás a jejich smích doléhá až k nám. Jsou příkladem mladým v tom, jak spolu chodili, i v tom, jaké mají manželství. Chystají se napsat knihu o jejich příběhu, a pak jezdit po sborech a vyprávět ho mladým. Terezku nějakou dobu napadaly tyto myšlenky, ale nevěnovala jim přílišnou pozornost. A nikomu o tom neřekla, dokonce ani Andrejovi, a když jim Karla prorokovala, tak to vyslovila. A je to.
Moje Kačenka je pilná včelička. Zvládá toho až moc. Takže ji občas musím unést a odvézt na kafe a dortíček, nebo procházku. Stará se o nás všechny, domácnost, agenturu, zvířata, nedělní školu, slouží se mnou vyhořelým manželkám pastorů…. a přitom je veselá, laskavá a trpělivá. Ona je to nejlepší, co mě potkalo. Je to přesně tak jak mi o ní v roce 1994 prorokoval James Goll: „Ona je pro tebe stálou připomínkou Boží milosti k tobě.“ Můžu říci jen AMEN!

Modlitební témata:
1) Za upevnění a obnovu mého zdraví a návrat sil.
2) Za moudrost do služby pastorům a vyhořelým s služebníkům
3) Za zlepšení finanční situace na našem účtu u NFKMS 577409193/0300, var. s.: 200. Děkujeme dárcům, kteří v poslední době poslali na na náš účet své dary. Díky vám jsme mohli proúčtovat výdaje za srpen a září. Ale opět je náš účet na nule. Do dvou let bychom měli být finančně zcela soběstační, ale do té doby jsme ještě závislí na finanční podpoře.
Děkujeme všem, kteří nás tolik let podporujete, nesmírně si toho vážíme.

Děkujeme, že jste s námi ve spojení a že se za nás modlíte a podporujete nás.

Jirka & Káťa Dohnalovi

Poslední zprávy od Dohnalů: