Radka Rusínová vyhlíží koupi pozemku

Radka Rusínová

Od mé poslední zprávy se udály mnohé novinky a na naší farmě přibylo několik nových zvířátek. Od dvou fenek plemene Boer Boel se nám narodila štěňátka. Do chovu jsme pořídili ještě dvě ovce plemena Merino, narodili se nám dva beránci, žel, jeden z nich nám byl do 24 hodin po narození ukraden. Zakoupili jsme lokální plemeno krávy Zebu (pro její bílou barvu jí říkáme Sněhurka).

Frosty Milky Boy

Dále jsme naši farmu obohatili o kozu, zatím ještě nemá jméno. Narodili se nám dva býčci. První býček se narodil 25. 5., což bylo dva dny po plánovaném termínu porodu, takže jsme byli v napětí, jak vše dopadne. Porod nebyl jednoduchý ani pro naší prvotelku, ani pro nás tři, kteří jsme při porodu museli asistovat, jelikož narozený býček byl dost velký. Býčka jsme pojmenovali Frosty Milky Boy po jeho otci, který je oceněným chovným plemeníkem. Druhý býček se narodil předčasně o tři a půl týdne. Je to Boží zázrak, že navzdory tomu předčasnému narození je zcela v pořádku a velice vitální. Jeho otec je keňský šampion v tučnosti mléka. Pro jeho zbarvení jsme mu dali jméno Caramelo. Co je na něm úžasného je to, že má štíhlou hlavu, typickou pro plemeno Jersey.
Očekáváme narození ještě jednoho telátka, doufáme, že tentokrát by nás Bůh mohl obdařit „holčičkou“. Dvě krávy, žel, po inseminaci březí nezůstaly, budeme inseminovat znovu. Prodali jsme dva kozly.

Jelikož nám vypršela dvouletá nájemní smlouva a žijeme zde (po dohodě s majitelkou domu a pozemku) už jenom do doby, než najdeme a získáme nové bydlení s pozemkem, tak pilně hledáme budoucí bydliště, kde by to bylo naše, nemuseli bychom platit nájem, kde budou také pastevní plochy velkého rozsahu, ohledně přikupování dalších chovných zvířat. Chtěli bychom také zavést chov prasat, což v současnosti, kde nyní žijeme, není možné, vzhledem k místním muslimským obyvatelům.
Máme naprojektované a schválené budovy misijní stanice s bydlením pro nás, popřípadě pro další misionáře, kteří by se k nám chtěli přidat. Náš projekt dále zahrnuje výstavbu základní a střední školy, skladu potravin, kuchyně a jídelny. Jídelna by v neděli sloužila pro bohoslužbu. Dále je do našeho projektu zařazeno také vybudování malé nemocnice specializované na prenatální a postnatální péči, popřípadě bychom vybudovali také oddělení pediatrie.

Od bratrů z Nadačního fondu KMS jsme získali finance (moc děkujeme) pro naše děti. Jelikož se neustále potýkáme s nedostatkem prostoru pro ukládání jejich oblečení, tak jsme část z darovaných peněz použili na výrobu skříně s úložným prostorem.
Z další části daru jsme uspořádali výlet pro děti do Eldoret, kde jsme navštívili malou ZOO, trampolínu park, dětské hřiště (ta v Keni nejsou běžnou součástí pro vyžití dětí) plavecký bazén, malý lunapark a restauraci, kde jsme dětem zakoupili jejich oblíbené jídlo a pití.

Na dětském hřišti

Naše duchovní činnost pokračuje stále tak, jak je zavedeno – nedělní bohoslužby, dětské domácí besídky, zvěstování evangelia muslimům, Arabům, a Indům. Nejnovější záležitost ohledně křesťanství je u nás ta, že připravuji na křest jednu ženu – Češku, která tady žije a vyřizuje si zde trvalý pobyt.

To je z našeho misijního života momentálně všechno.
S upřímným pozdravem se loučíme – Radka Rusínová, Ben, Kačka a všechny dětičky.

Poslední zprávy od Radky: