Jirka Dohnal v Chorvatsku vidí vanutí Ducha

Jirka (čtvrtý zleva) mezi chorvatskými pastory

Moji milí, posílám pár novinek od nás. Ve sboru už delší dobu pozorujeme vanutí Ducha. Jedna sestra, která byla poslední roky na okraji sboru a několikrát to vypadalo, že s celou rodinou odejde, prožila v posledních dvou měsících velmi silné věci. Několikrát na bohoslužbách vydávala svědectví o tom, z čeho ji Pán usvědčil a veřejně vyznávala z čeho činila pokání. Nikdo s ní o tom nemluvil, prostě to najednou přišlo z nebe a my, kteří ji dobře známe, jen zíráme, jak s ní Duch pracuje.
Zase jiná sestra, typická a známá svým letitým svým kriticismu a to takovým, že pochvalu od ní fakt neuslyšíte, jen kritiku, z čista jasna vyjádřila touhu přijít se podívat na naši biblickou školu Berea. Zřejmě v ní probudili zvědavost naši studenti, kteří teď pravidelně kážou u nás, a dokonce i v EPC Pula. Tak ta sestra přišla na Bereu, pozorovala cvrkot a evidentně byla v úžasu nad výkonem těch, kteří zrovna tehdy kázali, nad komentáři a vůbec celkovou atmosférou která tam panovala. Jen jsem zaslechl, jak se kohosi užasle ptala: „A to je pokaždé takové… takové… pozitivní?“ A dostalo se ji lakonické odpovědi: „Ano, pokaždé.“ Bylo vidět, jak se v ní odehrává boj, ráda by se taky aktivně zapojila a současně se ale bojí a stydí. Bude to chtít notnou dávku pokory, aby vykročila. Věřím, že pokud to udělá, prožije velké osvobození od toho ducha kriticismu a taky uzdravení.

Na škole Berea (Matyáš Dohnal)

Terezka s Andrejem začali vést teenagery. A to jak naše, tak z pulského sboru. A podle našeho Martina, který tam chodí, jim to jde báječně. Jinak Martin od září začal chodit na střední grafickou školu, která je tady v Rovinji, takže nikam nemusí dojíždět. A hned první den ho spolužáci skoro jednohlasně zvolili předsedou třídy a dali mu přezdívku Ježíš.
V září jsem se zúčastnil celorepublikového sjezdu zástupců protestantských církví, kde jsme mluvili o revitalizaci církví a potřebě výchovy a budování nových služebníků a pastorů. Na tomto fóru jsem mohl sdílet své přesvědčení, o tom, že výchova vedoucích a spolupracovníků se má v první řadě odehrávat v jednom každém místním sboru, popřípadě v rámci několika spřátelených sborů, kdy je možné v tomto úsilí spojit své síly. Mluvil jsem o biblických základech této praxe a taky o jeho výhodách a taky o našich zkušenostech se školou Berea. Akademické vzdělání bych viděl až jako druhý krok.
Včera jsme měli setkání pastorů Istrie. Sice 2 pastoři nemohli přijít, ale i tak to bylo skvělé. Mohli jsme se sdílet o různých věcech co prožíváme, z čeho máme radost, co nás naopak vyčerpává, co kdo ve sboru zrovna řeší apod. Takový ukázkový supervizing, kdy se vzájemně sdílíme, ovlivňujeme, mluvíme od svých zkušenostech s řešením konkrétních situací, což je pro ostatní inspirující a poučné. Skvělé.

Z Káti se klube silný vedoucí chval. Tým chval už vede rok a půl, chvíli trvalo, než si to osahala a teď už je v tom jako ryba ve vodě. Já jen zírám, co v té holce všechno je. Nepřestává mě překvapovat. Zformovali jsme nový tým z lidí, kteří jsou uctívači i přes týden, ne jen v neděli. A je to znát.

Včera jsem byl na kontrole u onkologa a všechno je v pořádku. Dokonce se mi o celou jednotku zlepšily triglyceridy. Další kontrola za 8 měsíců. Jsem Pánu vděčný za uzdravení a vám za modlitby. Kondička se mi zlepšuje, snažím se ujít denně 8 – 10 km, ne vždycky se mi to podaří. Dokonce jsem začal trochu běhat. Po kouskách tak 1 km. To jsem léta nemohl, protože mě bolely klouby a kosti. Teď mě nebolí nic. Zhubl jsem další 2 kila, tedy celkem 12 kg.

Tak tolik od nás jihu. Zase se ozvu. Děkujeme za modlitby. Děkujeme za podporu. Děkujeme za zájem, za lásku!

Jirka a Káťa Dohnalovi

Poslední zprávy od Dohnalů: