Nové zprávy z Keni od Radky Rusínové

Radčiny děti

Milí bratři, milé sestry, zdravíme z Afriky a rádi se s vámi podělíme o novinky z naší misie. Začneme dětmi: Nicodemus ukončil předškolní vzdělávání s vyznamenáním. Je velice chytrý a talentovaný, zúčastnil se graduace (to jsme platili) a díky svému nadání a píli přechází z keňského systému CBC na britský systém Cambridge – domácí vzdělávání. Na domácím vzdělávání už máme tři děti, teď přibude Nicodemus a zvažujeme toto vzdělávání i pro všechny naše ostatní děti. Nicodemus je pro vzdělávání finančně podporován přes Nadační fond KMS.

Proč domácí vzdělávání? Cambridge vzdělávání shledáváme jako nejlepší studium s rozsáhlými možnostmi následného vysokoškolského studia. Cambridge systém končí výuku ne základní, ale dokonce střední školou, takže naše děti se budou moci vzdělávat z pohodlí domova, odpadne složité dojíždění a internátní ubytování. Po ukončení tohoto vzdělávacího systému budou mít děti možnost studia na kterékoliv vysoké škole v téměř celém světě. Další důvod pro domácí vzdělávání je to, že čím dál častěji dochází k únosu dětí a studentů. Sami jsme to na sobě zažili, když se pokusily dvě neznámé ženy unést naši Kačenku při sportovním dni ze školního hřiště. Nebýt našich všímavých a duchapřítomných dětí, zbyly by nám jen oči pro pláč. To byl hlavní motiv, proč jsme začali hledat a také uvedli ve skutek systém domácího vzdělávání. Předběžně zvažujeme, že bychom i školu, kterou hodláme vybudovat, vedli v duchu domácího vyučování.
Další podporovanou, již slečnou, přes NFKMS je Joy, která studuje vyšší zdravotní školu. Byli jsme jí navštívit, daří se jí dobře, patří k nejlepším studentům. Dělá nám velkou radost.
V našem projektu, co se týče dětí, dochází ke změnám, budeme pracovat pouze s děvčaty. Dospívající chlapce a děvčata už není možno vychovávat společně, kvůli počínající sexualitě. Proto jsme se rozhodli některé „neposlušné“ chlapce z projektu vyloučit a další podporovat externě. U nás doma zůstávají jen malí chlapci Nicodemus a Joshua a sice z důvodu zachování sourozeneckých vazeb. Jsou s námi od svého nižšího věku, tudíž je předpoklad úspěšné výchovy.

Zprávičky z farmičky: Máme připuštěné všechny lokální krávy s jerseyskými býky, doufáme, že kontrola příští měsíc potvrdí jejich březost. Co se týče koz, také začala připouštěcí sezóna. Jelikož máme vlastního plemenného kozla, můžeme se za zhruba pět měsíců těšit na kůzlátko. Čumpelíková byla připuštěna již dříve, takže narození kůzlátka očekáváme už dříve. Příští měsíc budeme zjišťovat úspěšnost březosti u naší klisny Grace. Od klisny Savanah očekáváme porod již v brzké době budoucí.
Rádi bychom zakoupili čistokrevnou krávu jerseyského plemene. Potřebná částka, které se nám na koupi této krávy nedostává je 35 000 Kč + zaplacení transportu. Tato kráva, která se momentálně ke koupi nabízí, je březí, takže se od ní dá očekávat i telátko – to už je v ceně započteno. Od naší dobrmanky Cory máme sedm štěňátek, kterým zajistíme nové domovy.
Stále sháníme peníze na – tolik pro nás potřebné – ojeté terénní auto.
Duchovní činnost: Vše při starém – evangelizace, šíření Božího slova, kázání, biblická výuka dětí. Ale také – neustálý modlitební boj proti čarodějnictví domorodců.

Děkujeme vám za vaši modlitební a finanční podporu, moc vás všechny zdravíme a vyprošujeme pro vás Boží požehnání.
S pozdravem Radka Rusínová, Ben, Kačenka a dětičky.

Poslední zprávy od Radky: