Radka Rusínová pokračuje v Keni v misii mezi farmáři, v péči o osiřelé děti i v dalších aktivitách

Radka s manželem Benem a dětmi v jejich péči v roce 2024

Milí bratři, milé sestry, jsem tady se zprávami v novém roce, přeji vám požehnané dny celého roku a ráda se s vámi teď podělím o dění z naší misijní služby v africké Keni.
Začneme naší farmou: Všechna štěňata od našich dvou fenek jsme prodali a získali tak část peněz na další chovná zvířata. Dost financí jsme investovali do inseminací našich krav, březost se potvrdila pouze u dvou krav, u tří krav jsme museli inseminaci opakovat, žel kvůli inseminátorovi, který vždycky přišel pozdě, jsme museli inseminátora vyměnit za jiného. To znamená několikaměsíční zpoždění, ale ani nový inseminátor se zatím neosvědčil (údajná porucha auta) tak mu dáme ještě šanci během příštího týdne, hlavně také proto, že inseminační dávky už jsou předem zaplaceny.
Naše kráva Cuddly se krásně rozdojila, takže denní dávka mléka stačí pro celou naši rodinu a někdy ještě zbývá na zadělání těsta na buchty. A to ještě Cuddly krmí vlastním mlékem svého syna – býka Frostyho – průběžně, po čas celého dne, pouze na noc ho odstavujeme. V 16 hodin ho od matky odstavíme do boxu k ostatním telatům a druhý den ráno po dojení je zase pustíme k sobě. Od druhé krávy nenadojíme skoro nic, všechno spotřebuje její telátko.
Smutná zpráva je, že jsme tento měsíc přišli o našeho chovného kozla, kterému bylo již 8 let a narodil se u nás. Kopla ho naše oslice Mindy, žel dost nešťastně do hrudi, kozel byl namístě mrtev. Museli jsme ho zpracovat ke konzumaci. Bylo nutno vyřadit chovného lokálního berana (také u nás narozeného); je určen k prodeji. Jsou pro to tři důvody: První důvod je ten, že jsme koupili dva nové chovné berany plemene Merino, ale tento beran jim nedovoluje přiblížit se k ovcím, po kterých bychom rádi potomky měli. Druhým důvodem je, že potomci lokálního berana jsou pokrevně příbuzní. Třetí důvod je o tom, že pravděpodobně předává svým potomkům genetickou vadu, což způsobuje předčasné porody nedovyvinutých samičích mláďat. Pouze samci jsou kvalitní, my však potřebujeme také samice.
Protože se plánujeme stěhovat, budeme zřejmě posílat všechny naše krůty, popřípadě i perličky k farmáři, se kterým dlouhodobě spolupracujeme, na odchov mláďat, do doby, než se usadíme v novém domově.

V Keni začal nový školní rok v CBC systému, kde máme většinu našich dětí. Pro děti v evropském systému Cambridge se budou konat 6. února pololetní zkoušky ze všech předmětů, v nichž jsou děti vyučovány – matematika, angličtina, svahilština, dějepis, zeměpis a křesťanství. Naše děti ještě začaly s výukou českého jazyka. Zkoušky budou rozděleny do dvou dnů. Máme nové středoškoláky, některé jsme převedli na jiné školy, kde jsou děti raději, šťastnější a kde je kvalitnější výuka.

Joy s menšími dětmi

Ještě bych zmínila studentku Joy a studenta Nicodemuse, kteří jsou podporováni nadačním fondem KMS: Joy po prvních zkouškách na vysoké škole dopadla velmi dobře, na české poměry je její hodnocení – jednotky a dvojky. Studuje obor nazývající se Doctor Office, což je více než zdravotní sestra, ale méně, než doktor. V praxi to znamená, že může dělat lékárnici, drobné chirurgické zákroky, asistovat při operacích a sama vést porody. Může také vést medicínskou administrativu. Po dokončení tohoto studia si může Joy udělat ještě dvouletou nástavbu – lékařskou specializaci. Uvažuje konkrétně o gynekologii – porodnictví, nebo pediatrii.
Co se týče Nica, tak pro něj přechod ze systému CBC na systém Cambridge je velmi tvrdý, jelikož první třída v tomto systému vyžaduje čtení a plné pochopení textu a schopnost samostatně pracovat na zadaných úkolech. Občas má tendenci z hodin utíkat, ale přes maminku neprojde. Zvýšený dozor je u něj nutný, což mě zabírá spoustu času, ale nelituji toho.

Vzhledem k našemu stěhování jsem zatím dočasně pozastavila nedělní kázání, protože každou volnou chvíli věnuji balení věcí. Doma si děláme malé biblické vyučování. V evangelizaci muslimů dále pokračuji, což obnáší velmi zajímavé rozhovory.
Co se koupě nového auta týče, zatím jsme, pro nedostatek peněz, nepokročili dále, potřebujeme ještě zbytek peněz (asi 160 000 Kč) aby konečná částka byla dostačující. Škoda, že další peníze musíme skoro stále vydávat na opravy našeho stávajícího, už dosluhujícího, auta.
Každým dnem bychom měli získat dekret na vlastní pozemek a tím odstartovat novou éru našeho misijního projektu.
Všechny vás srdečně zdravíme, děkujeme za vaši podporu modlitební i finanční, Boží požehnání ať na vás spočívá.

Radka Rusínová, Ben, Kačenka a dětičky.

Poslední zprávy od Radky: