Radka Rusínová zázračně přežila autonehodu

Radka se psem

Na farmě se nám narodili dva noví beránci – jeden černobílý a druhý čistě bílý. Dále každým dnem očekáváme narození kůzlete. Posledně narozený kozlík je už připravený k odstavení. Budeme ho prodávat nebo darujeme nějakému farmáři. Asi máme nějakou testosteronovou vodu neb se nám líhnou a rodí samí samci.

Měli jsme problém se zdivočelými včelami, které nám pobodaly především osla a krávy. Ty jsme vyléčili bez problémů, ale jedna ovce a koza to bohužel nepřežila. Vylíhlo se nám několik kachňat, kuřat a holoubat. Oslice Melody se učí nosit sedlo, které jsme dostali darem z ČR, aby mohla vozit děti. Akorát máme větší podbřišník, takže sháníme vybavení na poníka, aby děti mohly začít jezdit samy. Jednou zajímavostí je, že jsme zde měli kontrolu z muslimské obce, zda nechováme na farmě prasata. Za to jsem jim prodala dva kačery z našeho chovu

Před dvěma měsíci nám zloději napadli psa a usekli mu prst. Taysona jsme museli odvést 200 km na veterinární kliniku, kde musel strávit tři dny, protože dostal sepsi. Tento měsíc se k nám pokusil několikrát někdo vloupat a jediná škoda byla ukradená slepice a druhá slepice se zlomenou nohou. Psi dobře hlídají a na zloděje nás včas upozorní. Bohužel tento měsíc, když Samson odcházel do školy, nezavřel pořádně vrata a jedna z našich fen byla brutálně napadena klackem přes oči a nos. Když se pes skácel k zemi jako mrtvý, byl hozen do studny k sousedům. Studená voda, která bohužel obsahovala i výkaly, probrala psa natolik, že si dokázal přivolat pomoc štěkotem. Manžel za pomoci souseda fenu vytáhl a tak zapáchali všichni tři. Nitu jsme vykoupali, manžel se dokázal umýt sám J. Bohužel žádný veterinář nebyl ochotný o víkendu přijet a tak jsme přes známého sehnali veterináře zdaleka. Léčba nás stála nemalé peníze, ale Nitu jsme zachránili. Následkem rány měla oteklou celou hlavu a zanícené oči a nos. Díky Bohu jsme se se všemi negativními symptomy dokázali poprat a Nita se uzdravuje.

Děti jsou ve škole, střídavě s krátkými prázdninami. S výjimkou 4. a 8. ročníku základní školy, protože tyto děti mají jiný školský systém. Nesnažte se to pochopit, to je prostě Keňa. Děti nám hodně vyrostly, tudíž se začínáme potýkat s velkým nedostatkem oblečení. V Keni se vše díky koroně zdražilo, což nám komplikuje situaci. Školní systém opět vyměnil učebnice. V současné době nejvíce potřebujeme učebnice pro žáky 7. a 8. ročníků. Nové děti Dorkas a Phylice se s námi náramně sžily. Oslovují nás máma a táta. Kačenku a Abigail berou jako rodné sestry.

Vendy se vrátila do Keni a občas tráví s dětmi čas. Někdy chodí sportovat, jindy na bazén. Dále se k nám přidal manželský pár z ČR. Sžívají se s místní kulturou, mají vlastní pronajatý domek a v současné době začínají s výukou počítačů.

Co se týká nákupu pozemků, máme vyhlídnutý nový pozemek o výměře 5 akrů s dobrou příjezdovou cestou, dostupností elektrického vedení a vodou, která není hluboko pod povrchem. Naneštěstí pozemek je předmětem dědického řízení, a my požadujeme originální dokumentaci ohledně výměry a vlastnictví pozemku. Proto jsme v těchto krocích velice opatrní a nechceme nic uspěchat, abychom se nestali obětí podvodu.

Pravidelně kážu v naší městské církvi, kde spolupracuji s pastor Tinou. Bohužel jsme museli kvůli financím omezit výjezdy do jiných církví. Technický stav vozidla a drahý benzín nedovolují tyto výjezdy. Dále máme domácí biblické hodiny a sehnali jsme na youtube film Ježíš ve svahilštině, který plánujeme promítnout pro lidi v církvi. Mnoho křesťanů zde stále neví, co pro ně Ježíš vlastně udělal.

Je to zhruba měsíc, kdy jsme měli autonehodu. Z boku do nás napálilo matatu (nájemný mikrobus), ani nepřibrzdilo a zmizelo v dáli. Andělé museli nadnášet naše auto a Ben je úžasný řidič. Z pangejtu se nám podařilo vrátit na silnici, ale spodek auta byl díky této havárii silně poškozen. Opravy už na tak dost zdevastovaném voze se vyšplhaly do astronomických částek, ale děkujeme Bohu, že žijeme. Je Boží zázrak, že se auto nepřevrhlo. Toto matatu také v protisměru srazilo motorku s třemi lidmi a novorozencem. Opravdu zázrakem se nikomu nic nestalo. V té době jsem seděla v autě já, Ben, manželé z ČR, Kačenka a Abigail.

Stále moc děkujeme všem, kdo se za nás modlíte, finančně přispíváte a posíláte balíčky. Bůh vám žehnej.

Radka Rusínová, Ben, Vendy, Kača, Abi

Poslední zprávy od Radky: