Radka Rusínová uvažuje o přestěhování

Zdravím vás, milé sestry a milí bratři. Jsem zde opět s novinkami z našeho misijního života z africké Keni. Minule jsem vás informovala o narození dvou telátek, která, díky Pánu, skvěle prospívají a mají se čile k světu. Před deseti dny se nám narodil beránek z nově koupené březí ovce, takže, bude-li se dobře vyvíjet, zařadíme ho do našeho chovu. Některá z našich štěňat našla nové domovy, avšak o některá jsme z důvodu parvovirózy přišli, přestože byla očkovaná. V současné době opravujeme králíkárny, od Nadačního fondu KMS jsme získali kotoučovou pilu, což je nám potřebnou a velkou pomocí. Díky tomuto daru můžeme nejen opravit králíkárny, ale využíváme ji i na výrobu dalších potřebných věcí ze dřeva.
Naše plány do budoucna jsou přestěhovat se s farmou i s celým naším misijním projektem do pohoří Mount Elgon. Momentálně probíhají jednání o pozemcích, kde bychom měli žít, vybudovat misijní stanici, pokračovat v chovu zvířat a chov rozšiřovat. Díky tomu, že se jedná o rezervaci, kde jsou přísná pravidla a zákony týkající se ochrany přírody, tak se zde nesmí nic pěstovat v zájmu zachování rázu krajiny, ani kácet stromy, jelikož se jedná o unikátní část pralesa, kde žijí sloni, opice, antilopy, hyeny a malé kočkovité šelmy v symbióze s přírodou a s člověkem. Asi se ptáte, kde tedy lidé tam žijící pěstují zemědělské plodiny. K tomu je vyhraněná oblast na úpatí hory, kde je jedno políčko vedle druhého a tam je možnost pronajmout si pěstební pozemky. Oblast mezi úpatím hory a komunitou, kam se chystáme přestěhovat, je porostlá hektary bambusu, kde se pasou sloni. Na zvláštní povolení, pro výstavbu nebo opravu farmy, je možno tento bambus použít jako potřebný materiál.
Pokud tam chceme být, musíme se stát součástí komunity, která tam žije a okolí rezervace spravuje. A tudíž je na nás jim také něco nabídnout. Plánujeme výstavbu misijní stanice, která bude sloužit k výchově sirotků, k ubytování misijních pracovníků a také zčásti k našemu bydlení. Rádi bychom také postavili malou prenatální a postnatální nemocnici s vidinou (v budoucnu) rozšíření pediatrické péče. Hudbou budoucnosti je také vybudování základní a střední školy se speciální výukou. Součástí budování je, samozřejmě, také založení křesťanské církve a citlivé vedení osadníků k vyučování Božího slova a ke spáse v Ježíši Kristu.
Rádi bychom poskytli i naše psy v přírodní rezervaci proti pytlákům k ochraně všech zvířat tam žijících. Jelikož chováme také koně, můžeme rangery naučit na nich jezdit. Pokud by byl zájem ze strany dětí, mohli bychom otevřít i malou jezdeckou školičku. Nachází se zde také kemp pro turisty s ubytováním v lokálních domcích, takže je možnost přijet sem na dovolenou i s dětmi a užít si dobrodružství v pralese s jeho zvířaty. Možno zde vidět i vodopády a krápníkové jeskyně.
Protože terén je těžce přístupný, je pro nás opravdu nutností auto s náhonem na všechna čtyři kola a také vícemístné, vzhledem k většímu počtu dětí, které máme ve vlastní péči. Auto musí být schopno převážet nejen lidi, ale i zvířata, stavební materiály, krmivo pro zvířata a zásoby (nejen potravin) na dobu alespoň tří týdnů, než se pojede na další nákup. Zatím jsme na koupi auta dostali ze slovenské nadace 4 000 €, z ČR 30.000 Kč, našetřeno máme něco přes 10.000 Kč, potřebujeme však ještě, při současné ceně takového ojetého auta, nejméně 200.000 Kč. Sháníme proto sponzory a ochotné dárce, jak jen je to možné.

Joy s certifikátem

Dětem, které jsou pod záštitou NFKMS se daří velice dobře. Joy nastupuje v srpnu na VOŠ, obor zdravotní sestra – chirurgie. Právě dodělala počítačovou školu s certifikátem a připravuje se na řidičské zkoušky na automobil. Nico je malý, spokojený chlapec se zájmem o zvířátka. Rád pomáhá při jejich opečovávání. Má velký talent na stavění různých stavebnicových konstrukcí. Pokud by někdo měl doma třeba i starou stavebnici po dětech, budeme rádi za její zaslání.
Stále pokračujeme v evangelizacích, v modlitbách a ve výuce Božího slova.
To je z prázdninového hlášení vše, zase se ozveme.
S pozdravem a přáním Božího pokoje a požehnání

Radka Rusínová, Ben a dětičky

Poslední zprávy od Radky: