V laguně perel

Naši nikaragujští misionáři Klingerovi vyrazili na nový misijní výjezd.

Pavla se modlí za rybáře

Drazí partneři a přátelé misie Ježíše Krista, s radostí dnes s vámi sdílíme svědectví z misijního výjezdu do Laguny de Perlas do miskito komunit Raitipura a Awas. Pro nás byl výjezd mimořádný nejen tím, že jsme jeli do nových komunit na atlantickém pobřeží, ale i tím, že s námi poprvé na misii do komunit jela naše dcera Eliška. Než jsme odjeli z Jinotegy, byla zrovna vlna tropických dešťů a hlásili deště na celý čas. Díky Bohu a věřím, že díky modlitbám nás nikde ani na cestě, ani při misii v komunitách nezastihl silný déšť.

Zbyněk, Eliška a Candido

Cestou do Laguny de Perlas jsme vyzvedli bratra Candidu a na večer jsme dorazili do Laguny de Perlas. Candido je miskito. Byl nám velkou pomocí jako překladatel, při práci v komunitách. Zbyněk se s ním zná už 2 roky. Candido momentálně pracuje v dole a šachtě, kde se hledá zlato. Práce je to špinavá, nebezpečná a mizerně placená. Candido bydlí s rodinou v obydlí z igelitu. Má 4 děti. Byl moc rád, že jsme ho k misii přizvali. V Laguně de Perlas je několik církví. Mimo jiné, Anglikánská církev, Moravská církev, Církev adventistů sedmého dne, Baptistická církev, Kvakerská církev, 3 různé letniční církve, i malá církev Asambleas de Dios. Většina lidí zná Jana Husa a zběžně historii Moravské církve. Navštívili jsme Moravskou církev (mimo čas bohoslužby) a měli jsme moc dobrý společný čas s místním pastorem. Budovu Moravské církve stavěli bratři a sestry z USA. Církev právě slavila 168 let od založení.
Církev Asambleas de Dios v Laguně de Perlas pastoruje sestra Haydeé. Sestra Hadyeé je miskita z okolí řeky Coco a na atlantické pobřeží byla vyslána jako misijní pracovnice AdD, aby pracovala v miskito komunitách a také aby pastorovala církev. V Laguně de Perlas a v Raitipuri pracuje teprve půl roku. Mluví plyně španělsky. Ve středu jsme s ní měli seznamovací setkání a také jsme se modlili za čtvrteční misijní výjezd. Měli jsme i společnou večeři Páně. Ve čtvrtek ráno jsme vyrazili do komunit. Raitipura a Awas jsou od města vzdálené jen cca 5 km, ale v období dešťů (teď) je tam špatný přístup. Cesta do komunit je zaplavená. My jsme vodou projeli, ale voda byla hlubší než jsme čekali a tak nám to způsobilo pozdější problémy s autem. Jelo nás celkem 8 lidí. Nejdříve jsme šli do domu jednoho z vedoucích komunity. Už je křesťan. Bratr Hilston s námi pak chodil po domech. Rozdělili jsme se na 2 skupiny. Eliška šla se Zbyňkem s bratrem Candidou s Hilstonem a ještě s jedním bratrem. Já byla ve skupině se sestrou Haydeé. V každé skupině tedy někdo mluvil a překládal do miskito.

Cesta vodou

V komunitách už někteří křestané jsou, jsou tam i církevní budovy, ale křesťanský život tam stagnuje a církve nejsou aktivní. Navštěvovali jsme domky, modlili se za lidi, mluvili jsme o Ježíši Kristu. Modlili jsme se za němého chlapce, za nechodícího hocha, a za různě nemocné. Rozdávali jsme USB s miskito kázaním, vyučováním a novým zákonem. 2 chlapci se chtěli modlit a odevzdat jejich život Pánu Ježíši. Sestra Haydeé pečlivě zapisovala jména, aby při příští návštěvě věděla, kam jít, kdo chce slyšet více o Ježíši Kristu. Aby mohla v Raitipuri vzniknout církev AdD. Tím, že jsme rozdali Boží Slovo v jazyce miskito budou komunity připravené ke sklizni. Hned vedle komunity Raitipura je komunita Awas. I tam jsme byli s evangeliem. Celá naše rodina jsme byli z misijního výjezdu nadšení.

Laguna de Perlas je malé městečko na konci silnice. Život se tam točí kolem přístavu. Přístav je jako hlavní nádraží, kam připlouvají a odkud odplouvají loďky s cestujícími. Je mnohem snažší a kratší cestovat lodí, než jezdit po silnicích. Být v přístavu znamená potkat mnoho lidí a užívat si místní atmosféru. Lidé na sebe pokřikují v mnoha jazycích. Nejvíce převládá criolo. Kreolština je zmutovaná angličtina. Většina lidí mluví i anglicky, menšina španělsky. Kromě criolo a angličtiny a španělštiny můžete zaslechnout miskito a také garifuna z nedaleké komunity Orinoko. Garífuna či Garifunové je národnostní skupina potomků místních indiánů (Karibů, Arawaků) a černých otroků přivezených do Střední Ameriky. Celková velikost garifunské populace činí kolem 600 000 jedinců.
V pátek jsme si připravovali kázání na večer do církve. Den jsme strávili procházkou ve městě a v přístavu. Zjišťovali jsme možnosti navštívit lodí další miskito komunity Kahkabilla, Tasbapauni. Pravděpodobně v lednu bychom jeli do dalších miskito komunit. Když si zadáte Laguna de Perlas na Google, vyběhnou na vás nádherné fotky lákavé ke koupání. Také jsme si mysleli, že bude možnost se vykoupat. Ale. Teď je období dešťů, voda je zkalená, hnědá a tmavá a kontaminovaná. Benzín z loděk, oleje a všechny odpadní vody jdou rovnou do vody v zátoce. Místní děti se tam i tak koupou, ale my jsme nesmočili prst. V pátek večer jsme kázali v církvi u sestry Haydeé. Zbyněk kázal česky a já ho překládala do španělštiny. Pak jsem kázala já španělsky a Eliška překládala do angličtiny. Náš rodinný tým se dobře rozrůstá. Na shromáždění bylo hodně žen miskito, dokonce přišly i z Raitipura, kde jsme byli den předtím.
V sobotu jsme si připravovali kázání do Calderonu a odpočívali jsme. V neděli brzo ráno jsme vyrazili z Laguny de Perlas směr Rama. Jeli jsme asi 90 kilometrů do Calderonu do církve, kde Pavla kázala v květnu. Právě v Calderonu vznikl podnět k návštěvě komunit Raitipura a Awas. Také do církve v Calderonu chodí jeden bratr, který pracoval na místních palmových plantážích, kde pracují hlavně miskito. Vezli jsme i několik desítek USB právě pro tohoto bratra, aby je mohl mezi miskito rozdat. V církvi v Calderonu jsme kázali a v pondělí ráno jsme odjeli do Jinotegy. Po návratu z cesty bylo naše auto několikrát v servisu, vyměnilo se několik dílů. Jsme vděční, že se auto podařilo opravit a jezdí. Věříme, že nám bude ještě dlouho sloužit. Po návratu z misijního výjezdu domů, jsme Zbyněk i Pavla prošli nějakou silnější chřipkou. Ještě jsme unavení a zotavujeme se.
V říjnu za námi přijede Petr z Česka a pojedeme všichni společně na evangelizaci v Sandy Bay norte. Naše misie tam bude pořádat třídenní evangelizaci. Nebude to chození po domech, ale veřejná evangelizace.
MOC vám všem děkujeme za modlitby.

Manželé Klingerovi

Poslední zprávy od Klingerů: