Radka Rusínová šíří evangelium mezi muslimy

Zdravím vás, milí bratři, milé sestry z našeho afrického misijního domova. Na začátku mé zprávy se s vámi velice ráda podělím o naši velkou radost a naději, kterou momentálně prožíváme. Bůh je prostě nádherný a vyslýchá naše modlitby. Nebudu už více napínat a prozradím, že jsme se konečně stali členy komunity Sabaot, což je dceřiný kmen Kalenjin. Tento kmen žije ve shodě s přírodou v pohoří Mount Elgon, v části přírodní rezervace, kde žijí sloni, hyeny, tři druhy opic, antilopy a různé drobné rozmanité zvířectvo a ptactvo.
Kmen nepřijímá běžně mezi sebe nové lidi, chrání si své soukromí, ale po několika jednáních jsme byli mezi ně přijati. Jsme tudíž oficiálními členy komunity Sabaot. Nyní čekáme na vyjmutí pozemku z půdního fondu rezervace, na který dostaneme smlouvu a na němž budeme moci zahájit výstavbu misijní stanice včetně našeho bydlení. Takže máme velikou naději, že snad okolo Vánoc bychom se mohli dočkat. Proto vás prosíme o modlitby, aby se nevyskytlo nic, co by mohlo být překážkou a zdržením – např. lenost zdejších úředníků, korupce… Jen pro vysvětlení, jak to tady chodí – naše devatenáctiletá studentka čeká již sedmý měsíc na vyhotovení občanského průkazu.
Velice se radujeme a děkujeme Bohu, že nám cestu na Mount Elgon otevřel, a že jsme byli domorodci přijati.
Další skvělá zpráva je, že se nám, díky Bohu, otevřely, skrze chov koní, dveře k evangelizaci muslimů. Nyní jsou dokonce ochotní přijmout nás mezi sebe a vést diskuse o Bibli, Koránu a co je hlavní – o Ježíši Kristu. Proto prosím o modlitby, aby byli muslimové Duchem svatým osloveni a zasaženi, aby i pro ně byl Ježíš jejich Spasitel.

A nyní něco z našeho dvorečku: Narodili se nám dva beránci, zatím prospívají dobře. Zakoupili jsme dalšího chovného čistokrevného berana plemene Merino. K němu máme pět čistokrevných ovcí tohoto plemene. Býčci narození před třemi měsíci prospívají výborně, sklízíme pochvalu od odborníků, což nás velice těší.
Naše kobylka Grace se uzdravila, připustili jsme jí hřebcem stejného plemene, což se rovná zázraku, jelikož hřebci u nás nejsou k mání, nejbližší jsou 600 km od nás. A Keňa, podle veterináře, inseminace koní neprovádí. Ten zázrak spočívá v tom, že v době, kdy naše Grace měla říji, přiběhly naše děti s tím, že viděly v lesíku dva koně a dva velbloudy. Děti jsem poslala k lidem, kteří tam s koni a s velbloudy byli, aby je pozvaly na návštěvu a zeptaly se, zda mají hřebce, v což jsem ani nedoufala, ale opak se, k mé velké radosti, ukázal pravdou. Lidé pozvání přijali a já jsem se s nimi dohodla na případném připuštění Grace, bude-li svolná, protože vlastně už měla být po říji. Napřed kobyla hřebce zkopala, ale pak si dala říct a my, pokud se připuštění povedlo, můžeme očekávat narození hříbátka 24. července 2024. Takže jsme v napětí a v očekávání.
Aby té radosti nebylo zas až tak mnoho, tak jedna smutná zpráva – někdo nám zabil (polenem po hlavě) jednu z našich chovných fen. Fena byla uvnitř našeho pozemku, žel, prostrčila hlavu vraty ven a tam již čekal škůdce a praštil jí. Proč? Ze msty, jelikož se neosvědčil jako dobrý pracovník, tak jsme ho propustili.

A nyní také něco o našich dětičkách: Po krátkých srpnových prázdninách se některé z našich dětí vrátily zpět do školy. Několik, v učení úspěšných dětí, jsme převedli na domácí školní výuku (britský systém Cambridge). Jsou to, prozatím, tyto děti – naše dcera Kačenka, Dorcas a Gladwell. Další se bude odvíjet od našich finančních možností. Hledáme tudíž pro tato děvčata, případně i další děti, spolusponzoring.

Nico

Co se týče dětí sponzorovaných Nadačním fondem KMS, Joy a Nicodemuse, oběma se daří báječně, Joy nastupuje tento měsíc na VOŠ zdravotní jako chirurgická sestra. Nica jsme tento měsíc parádně oblékli, foto přikládám. Byli jsme nadšeni z jeho vysvědčení, lepší jsem ještě v Keni neviděla. Všechny předměty na 100 %, pouze jeden na 96 %, což je opravdu špičkové vysvědčení. Nico je tedy prvním dalším adeptem na domácí školní vzdělávání.

Děkuji za vaše modlitby a za finanční i materiální podporu.

S pozdravem Radka Rusínová, Ben, Kačenka a naše další dětičky. Bůh vám žehnej.

Poslední zprávy od Radky: