Misionáři Klingerovi mohli v Nikaragui kázat evangelium indiánům na palmových plantážích

Rodina Klingerových

Milí, s radostí píšeme tento dopis se svědectvím z misijního výjezdu mezi lidi z komunity miskito na plantážích.

Bratr Frank a sestra Maritza jsou pastoři v církvi Asamleas de Dios. Poprvé je Pavla navštívila před rokem v květnu 2023. Jeden bratr z církve mluvil o tom, že pracuje tam, kde jsou asi jen 3 Nikaragujci, všichni ostatní jsou miskito, a tak se s nikým v práci moc nedomluví. Nikaragujci mluví španělsky a nerozumí miskito. A domorodci (indiáni) mluví miskito a jen někteří se domluví španělsky. Ukázalo se, že bratr pracuje v nedalekých olejových plantážích. Naše misie se začala zajímat, jak se k lidem miskito na plantáže dostat. Frank a Maritza postupně získali povolení a možnost vstupu na plantáže za účelem kázání evangelia. V lednu 2024 jsme byli v jedné komunitě v plantážích, kázali jsme tam a promítali film Ježíš. Ale chtěli jsme proniknout hlouběji do nitra plantáží, kde dlouhodobě žijí a pracují miskito dělníci. Bez povolení není vstup na plantáže vůbec možný. Pastor Frank se domluvil na povolení ke vstupu pro naší misii. Povolení bylo jen na jediný večer v neděli a jen pro 5 lidí. Zbyněk jel 400 km do Frankovy církve. Se Zbyňkem jel Candido, náš překladatel do jazyka miskito. Z církve to bylo dalších asi 30 km do komunity v plantážích. Zbyněk vezl na rozdávání 120 Nových zákonů (gedeonské ve španělštině) a 24 Biblí a 52 USB nahraných španělsko miskito vyučování, kázání, chvály. A vezl na promítání film Ježíš v jazyce miskito.

Komunita vypadala jako velký tábor, kde jsou celoročně ubytovaní dělníci. Byli v ní jen muži, kromě několika žen kuchařek. Právě měli všichni večeři. Nikdo nevěděl, že přijedeme. Shromáždilo se asi 150 lidí. Ještě před filmem se rozdávaly Nové zákony, Bible a USB s kázáním. Před promítáním měl krátké slovo pastor Frank a Candido krátce kázal v miskito. Potom udělal výzvu k přijetí Pána Ježíše a na výzvu přišlo 39 lidí. Bratři se s lidmi a za lidi modlili a jedna sestra si zapisovala všechna jména. Pak se promítl film Ježíš v jazyce miskito.

Po výzvě

Lidé v komunitě byli nadšení a prosili, že chtějí mít církev každou neděli. Teď záleží na místní církvi a na Frankovi, jestli zajistí dlouhodobé povolení a nějakou dopravu do komunit, aby tam mohli ovečky navštěvovat a časem tam ustanovit pastora přímo z místních lidí.

Děkujeme za vaši účast v misii, děkujeme za modlitby i za finanční podporu

s láskou Klingerovi

Poslední zprávy od Klingerů: