Připravuje se nová cesta do Jižního Súdánu

Český tým v Jižním Súdánu

Na konci loňské červencové výpravy jsme s jihosúdánským týmem mluvili o našich a jejich možnostech a společně hledali varianty naší příští návštěvy. Pokud jde o další vyučovací konferenci pro místní služebníky, nebylo v našich možnostech uspořádat ji už letos v únoru, jak navrhoval biskup Bernard, a náš „prázdninový“ letní termín zase koliduje s tamním obdobím dešťů, kdy je potřeba věnovat maximum času zemědělské činnosti. Výsledkem je kompromis – pokud to půjde, uspořádáme velkou vyučovací konferenci v únoru 2025. Proběhne na stejném místě (tedy v areálu „našeho“ střediska na území v uprchlického táboře Lamwo v Ugandě), ale ve zděných budovách, které postupně nahrazují loňské dřevěné konstrukce potažené textilní fólií.

Naše připravovaná červnová cesta nás naopak zavede přímo do Jižního Súdánu, kde máme v plánu navštívit Ayii a Nimule, kde se nacházejí naše lékařské ordinace, a také osadu Owingkibul. V Ayii, kam jsme na pár dní zavítali už vloni, budeme mít během našeho výjezdu základnu, ve svém resortu nás ubytuje mama Maria, ředitelka a mecenáška zdejší školy. Pro školní děti ostatně s sebou vezeme 36 kilogramů dětských Biblí a část z nich jistě skončí právě zde.

Složení našeho týmu je následující: Rosťa Staněk, Vít Šmajstrla, Lukáš Hamerník a Eva Novozámská. Eva, jako zubní lékařka nezapře svoji specializaci a do Afriky kromě biblí povezeme mimo jiné zubní kartáčky. 🙂 Nicméně, hlavním posláním našeho spolku je vzdělávání a k tomu se chystáme i letos. Nepůjde o tak intenzivní kurz jako loni, nicméně chceme se na místech, která navštívíme, setkat s našimi loňskými studenty, a snad i dalšími zájemci o studium Písma. Rosťa s Lukášem pro ně připravují kratší lekce pro povzbuzení a další rozvoj.

Obě zdravotní střediska v Ayii i v Nimule, provozovaná česko-jihosúdánskou asociací pro křesťanskou práci v Eastern Equatoria (ACFEE) v čele s br. Bernardem, pracují stále „naplno“ – zkušené zdravotní sestry Joan a Judith jsou schopny zastat velkou část práce samostatně. Doktor Charles přejíždí na motorce a ordinuje střídavě v obou střediscích. Tlak pacientů je velký, v zemi je zdravotní péče prakticky nepokrytá a navíc je velký nedostatek léků. Už se těšíme na osobní setkání se všemi. Díky štědrosti sponzorů navíc povezeme dr. Charlesovi nejen zásobu zdravotních nástrojů a dalšího vybavení, ale především sonograf (pro vyšetření ultrazvukem) a 2 laboratorní mikroskopy.
Na okraji uprchlické osady Lamwo-Palabek v severní Ugandě pokračuje výstavba komunitního centra. Práce řídí na místě biskup Bernard. Přímo na pozemku uhnětli z bláta 6000 cihel. Ještě než je stačili vypálit, prudký liják je zcela rozmočil. Práce musela začít znovu. Z cihel roste budova pro sirotky a pro školní výuku. Pět provizorních přístřešků, kde náš tým vyučoval loni v létě, bude postupně nahrazeno zděnými budovami.

Spolek pro Jižní Súdán

Poslední zprávy z projektu: