Radka Rusínová vyučovala v Keni na ženské konferenci

Radka s dětmi

Zdravím vás, bratři a sestry, momentálně z upršené Afriky, jelikož začalo období dešťů a všudypřítomného bláta. Zažili jsme tady také velké krupobití (kroupy velikosti třešní) které nám zničilo vjezdová vrata a další vrata vedoucí do chléva ke kravám. Jelikož pršelo i dříve, než nastalo období dešťů, tak zemědělci, kteří to dobře odhadli, zaseli brzy a jejich pole již vydávají úrodu ke sklizni. Avšak i přesto, že se jim zadařilo, ceny obilí, zeleniny a dalších potravin stoupají.

Co se týče dětí, vše jde zatím podle plánu, škola i výchova beze změn. Žel, Nico přišel o spolusponzorku. Pokud by se našli ochotní spolusponzoři, budeme vděční. Joy složila úspěšně školní zkoušky, momentálně je u nás doma na krátkém studijním volnu (za odměnu) které každý nedostal, jen někteří výborní studenti.

Kážu pravidelně ve sborech, kde se už léta vzájemně známe, kážu však také tam, kde si mě pozvou. S manželem a některými našimi dětmi jsme se v tomto měsíci zúčastnili velké konference pro ženy z různých protestantských církví. Já jsem tam sloužila Božím slovem a vyučováním o partnerství a manželství. Co je pro nás ohledně křesťanského soužití muže a ženy samozřejmostí, to je pro mnohé křesťany v Africe velkou neznámou, třebaže znají Krista a mají Bibli. Problém je v tom, že Písmo nestudují a občas přijímají hodně bizarní učení. Můj manžel Ben zajišťoval technické věci – natáčení videí, dělal řidiče v případě potřeby a věnoval se dětem, když jsem já sloužila. Naše účast na konferenci byla časem velmi požehnaným, jak pro posluchače, tak i pro mě a pro moji rodinu.

Žel, přišli jsme o všechna letos narozená jehňata z důvodu nákazy mouchou tse-tse. Problém jsme měli také se střečkem – hmyzem, který klade do zvířat vajíčka, ze kterých se líhnou larvy, ty pak cestují po hostiteli a napadají jeho dýchací ústrojí. Ohledně střečka jsme zvířata přeléčili, ohledně mouchy tse-tse stále léčíme. Blíží se nám termín porodu dvou kraviček, a také se vylíhlo sedm krůťat – tři kohoutci a čtyři slepičky.
Koupili jsme selátko holčičku, rádi bychom ještě kanečka, abychom mohli množit a tak částečně zajistit pro nás potravu. (Cena vepřového je tady dosti vysoká, o hodně vyšší než cena hovězího). Protože zatím bydlíme v muslimské oblasti, kde prasata chovat nelze, máme je u spřáteleného farmáře v horách. Jen ještě taková vtipná vsuvečka: myslela jsem si, že naše koťátka jsou kočičky, které jsem chtěla, jelikož vím, že kočičky lépe loví myši, ale teď, když povyrostla zjišťuji, že nemáme kočičky, ale dva kocourky a jen jednu kočičku. Kočička loví myši, kocourci jenom baští a mazlí se.

Buďte požehnaní. Radka Rusínová, Ben a dětičky.

Poslední zprávy od Radky: