Alena Krausová uprostřed války v Izraeli pokračuje ve své službě

V důsledku událostí v Izraeli posledního roku se to, co se týkalo v uplynulém období mé služby, mě osobně a o čem obvykle píšu, se zdá velmi vzdálené a nedůležité. Nicméně zmíním jen stručně, že po návratu z tříměsíční dovolené v letě minulého roku jsem znovu převzala vedení modlitební komunity v Eilatu. Brzy poté jsme se přemístili do Jeruzaléma kvůli dobrovolnické práci na celosvětové dvoutýdenní konvokaci – svolání Kristova těla k modlitbám. Tentokrát jsem kromě dalších tří oblastí práce byla součástí velkého týmu asi 200 harfistů z celého světa ještě s mojí přítelkyní Lenkou, která se konvokace zúčastnila poprvé. Představovalo to intenzivní velmi náročnou několikadenní hudební přípravu. Vystoupili jsme jako těleso v prvním večeru, a pak ještě pod spalujícím izraelským sluncem na chrámových schodech v Jeruzalémě a v závěru konvokace na břehu Galilejského jezera. Ke zhlédnutí a poslechu chval zde:


Týden po návratu nám sem poslali desetičlennou skupinu YWAM – Mládež s misií původně na deset dní. Znovu to přesahovalo kapacitu ubytování. V pátek přijeli a v sobotu bylo 7. října, Izrael vyhlásil válku Hamásu, takže skupina hned nato v pondělí z bezpečnostních důvodů opustila Izrael přes Egypt.
To, co se stalo v Izraeli 7. října, se nedá snadno popsat. Mnoho jste se už dozvěděli ze zpráv, ale pravděpodobně žádné oficiální zprávy nepřinesly plný a nezkreslený obraz strašného masakru, který je možné srovnat jen s holocaustem během 2. světové války. Od začátku války jsme řadu měsíců drželi Danielův půst s vysokou modlitební pohotovostí. Distribuovala jsem přímluvcům v ČR jména několika set vojáků z izraelských mesiánských kongregací k modlitbám za jejich ochranu v bojích. Organizovali jsme také 4 měsíce nepřetržitý řetěz třídenních půstů Ester s modlitbami za pád íránského režimu, kterého se účastnily tisíce lidí z celého světa, nejvíce z oblasti Asie, a také my jsme se do něj zapojili až doposud každý měsíc. Dál se modlíme a postíme za pád tohoto vražedného totalitního režimu, který představuje největší ohrožení existence Izraele také svým programem směřujícím k výrobě atomových zbraní, který právě v těchto měsících vrcholí.

Do mojí skupiny Modlitby za Izrael na WhatsApp se přihlásilo k odběru zpráv jako inspirace k modlitbám celkem 140 přímluvců z ČR a SR. Kromě toho posílám do anglicky a překládám do rusky mluvících skupin zprávy jako témata k modlitbám za Izrael, z nichž čerpá dalších 80 přímluvců. Tato práce každodenního čtení zpráv z izraelských zdrojů, jejích třídění tj. výběr těch klíčových témat k modlitbám, překlady (díky Bohu za překladač, i když někdy dělá chyby) a jejich rozesílání zabírají denně hodiny mého často nočního času, ale považuji to v současné době za jednu z nejdůležitějších věcí, které dělám a pro které tady v tomto období jsem.
Nás tady v Eilatu se válka dotýká jen zprostředkovaně zprávami, kromě několika raketových útoků z Jemenu, které nebyly úspěšné. Hlavně na začátku války k nám evakuovali obyvatele měst okolo Gazy, kteří zde strávili v hotelech několik měsíců. My se v současné době připravujeme k účasti na svolání národů v Jeruzalémě, které pořádáme každoročně. Letos je registrováno vzhledem k okolnostem jen několik set lidí, kteří se ve víře odváží osobní účastí v zemi podpořit Izrael.

Po několika letech modliteb mi Pán dal mladou sestru Kristýnu, která prožila povolání k dlouhodobé službě u nás a v budoucnu by mě měla nahradit ve vedení domu v Eilatu. Příští rok bude už 20. rokem mojí služby modliteb za národy a Izrael. Náhrada znamená, že modlitební služba bude moci pokračovat. Bůh se také o mě postaral ohledně bydlení. Dosavadní dům, kde jsem měla pronajatý byt, byl prodaný a nový majitel byty rozprodává. Prostřednictvím pomoci mých dětí jsem přestěhovaná do jiného bytu, teplého, suchého, ve 12. patře uprostřed vilové čtvrti. Kristýna jako můj Jozue a nový byt včetně přestěhování v mé nepřítomnosti jsou pro mě po letech modliteb dva velké Boží zázraky a důkazy Boží věrnosti a laskavé péče.
Vzhledem k situaci Izraele jsem se pod Božím vedením rozhodla letos neodletět na tříměsíční letní dovolenou, takže se cítím unavená, mimo jiné také žárem léta v Eilatu. Budu velmi potřebovat vaše modlitby zejména v prvních dvou týdnech října, protože se znovu účastním chval na harfy, které představují náročnou přípravu spolu s více než stovkou dalších harfistů, a k tomu budu mít v mezidobí další celodenní povinnosti. V době konvokace jsme v akci 15 hodin denně.

Alena Krausová

Poslední zprávy od Aleny Krausové: