Alena Krausová vyhlíží nástupce

Alena Krausová na terase modlitebního bytu v Eilatu

Milí přátelé a přímluvci za Izrael, tentokrát vás zdravím ze své tříměsíční dovolené z Prahy. Především vám všem, kteří mne dosud podporujete modlitebně a finančně v mé službě (17. rok) chci velmi poděkovat. Vážím si každé formy vaší podpory a důvěry vůči mně i vůči Bohu v tom smyslu, že tato služba modliteb za Izrael a národy je jeho vůlí a povoláním. Od mého posledního dopisu v březnu uběhly do mého odjezdu začátkem června v Izraeli dva měsíce plné napětí. O jejich bližším průběhu píšu ve druhé části dopisu ve zprávách o Izraeli. Týkalo se nás to všechno do té míry, že jsme vzhledem k nestabilní situaci po delším novoročním Danielově půstu byli vyzváni v jeho pokračování prakticky až do mého odjezdu, tedy jsme ho drželi déle než 5 měsíců. Protože už je po něm, můžu se zmínit konkrétněji. Sestával ze stravy téměř výhradně z ovoce, zeleniny, luštěnin, s jednou povolenou přílohou – tmavou rýží a jednou rybou v pátek o sváteční šabatové večeři Tady se mi dobře hodila znalost různých druhů hutných českých polévek.
Rytmus našeho života v modlitební komunitě je určován strážemi, denními povinnosti a svátky. Šabat otevíráme v pátek večer delšími chválami, večeří Páně a slavnostní večeří a všichni se na něj těšíme. V sobotu máme volno, navštěvujeme pravidelně církev Assemblies of God, vedenou manželským párem z Ghany, který jí dodává spolu s Afričany pracujícími v Eilatu příslušnou kulturní africkou dynamiku. Tady překládám z angličtiny do ruštiny místním rusky mluvícím návštěvníkům. Sestra Olga je kadeřnice a všem v komunitě stříhá vlasy zdarma. Původně jsou i s manželem z Ukrajiny. Doprovázeli jsme několik týdnů svými modlitbami drama vyproštění její maminky z města, kde už začalo bombardování a její postupný přesun přes Německo do Izraele. Zpočátku nechtěla opustit svůj dům a pak už šlo při cestě z Ukrajiny na hraniční přechod o život. (Jinak se ale taky za celou situaci na Ukrajině denně modlíme.)
V sobotu je veřejná doprava zastavená, takže nás pastor tam i zpět dopravuje svým autem. Jednou měsíčně navštívíme také jinou místní církev v pátek večer, kde jsou chvály i slovo v hebrejštině s překlady do ruštiny a angličtiny. V obou sborech budujeme vztahy a podporujeme je modlitebně. Jindy navštívíme místní baptistickou církev. Je zde ještě jeden rusky mluvící sbor, který se kdysi rozdělil kvůli herezi pastora – vyznání, že Ježíš není Bůh, jen Boží syn. Tato hereze je v Izraeli v několika společenstvích ovlivněných duchovně judaismem, a je to také jeden z našich modlitebních předmětů za plné zjevení Pána Ježíše jako Krále Izraele a živého Boha. Naše komunita je pro návštěvníky uzavřená, proto je pro nás návštěva sborů jediným živým sociálním kontaktem kromě prodavaček v obchodech.
Začátkem května jsme byli pozváni do modlitebního domu v Jeruzalémě – naší základny, abychom tam všichni společně oslavili několik výročí. Jedno z nich bylo sedmileté výročí založení našeho domu modliteb v Eilatu, kde po návratu započnu 6. rok služby. Při té příležitosti s námi pastor Tom Hess sdílel slovo z 2.Timoteovi 2:2, o kterém věří, že ho dostal od Pána. Uvědomili jsme si, že jedna z nejdůležitějších věcí ohledně budoucnosti a možnosti pokračování duchovní služby při naplňování vize JHOPFANu je potřeba nových strážců. Pokud nepřipravíme další generaci, která by pokračovala po odchodu nás nejstarších nositelů vize, tj. generace, která zde bude sloužit zřejmě jen několik dalších let (např. mně bude příští rok 70 let, pastor je o 4 roky starší), tak tato vize zahyne. Já osobně vyhlížím od Boha svého nástupce, kterého bych vyučila a on nebo ona po mně převzali veslo a pluli dál. Hledáme nové dobrovolníky, kteří mohou sloužit na turistické tříměsíční vízum kvůli naplnění aktuálních potřeb příštích měsíců spojených s celosvětovou konvokací – nejlépe, aby se mnou někdo už v září odletěl. Ale především se denně modlíme, aby Bůh povolal mladé lidi od 20ti let jako dlouhodobé strážce na 1-2 roky (případně více let) do služby dobrovolníků. Po dvou letech je do země volný vstup bez podmínky očkování a testů. Předpokladem služby je jistota Božího povolání, duchovní přikrytí vedením sboru a finanční přikrytí. Nezbytná je také znalost angličtiny a základní znalost práce na počítači. V případě zájmu mě prosím kontaktujte prostřednictvím NFKMS pro bližší informace.
Celosvětové dvoutýdenní mezinárodní modlitební svolání pod názvem Král přichází se bude konat v Jeruzalémě od 25.9. do 9.10. 2022 Je to po dvou letech uzávěru volné turistiky nová příležitost připojit se k celosvětovému Tělu Krista v modlitbách za Izrael a národy, k uctívání a duchovnímu boji, vyslechnout zprávy o tom, jak Boží Duch jedná na různých kontinentech v kontextu posledních dnů, ve kterých se nacházíme. Příležitost účastnit se nepřetržité stráže národů, vybrat si z mnoha možností okolo 20ti současně probíhajících seminářů a nakonec třídenní modlitební výprava po Izraeli. Pastor Tom Hess věří, že z České republiky by se mohlo zúčastnit alespoň 10 delegátů. Na krátkou upoutávku v češtině se můžete podívat 2 minuty na tomto video linku: https://vimeo.com/717561492 heslo: ANCJ
Budeme vděční, když tyto informace o konvokaci v Jeruzalémě a potřebě dobrovolníků pomůžete všemi způsoby rozšířit.

Situace v Izraeli:

Časovému souběhu svátků v dubnu předcházela řada teroristických útoků, během nichž bylo ve dvou týdnech zabito 19 izraelských civilistů. Znovu byly roznícené nepokoje ve východním Jeruzalémě a na Chrámové hoře v průběhu svátků. Hamas dále hrozil raketovým útokem, pokud se Židé v průběhu oslav Dne Jeruzaléma pokusí vystoupit na Chrámovou horu. Pro již tak politicky nestabilní otřesenou izraelskou vládu to znamenalo dilema, zda má pochod k 55. výročí znovusjednocení Jeruzaléma odvolat nebo se nenechat zastrašit. Nakonec bylo povolení pochodu prosazeno, obranná protiraketová zařízení rozmístěná po celém Izraeli a do Jeruzaléma povoláno 10 000 policistů a rezervistů na ochranu účastníků. Zúčastnilo se ho údajně historicky nejvíce – kolem 50ti tisíc lidí místo plánovaných 16ti tisíc. Byla to také demonstrace srdce Izraelců, jejich vztahu k Jeruzalému i toho, komu Jeruzalém patří. Jen u Západní zdi tzv. Zdi nářku se shromáždilo k modlitbám 10 000 lidí. Na Chrámovou horu nakonec 2 600 Izraelců vystoupilo a zazpívalo izraelskou hymnu (nebylo to ale v oficiálním programu pochodu). Kdo máte Telegram, můžete se podívat na silné krátké dokumenty Amira Tsarfatiho z 28. a 29.5. na jeho linku https://t.me/beholdisraelchannel, kde také najdete nejlepší zpravodajství z oblasti Blízkého východu a z Izraele.
V důsledku silně zhoršené bezpečnostní situace Izraelská vláda přikročila k dlouhodobější vojenské operaci na území Judey a Samaří za účelem rozkrytí teroristických buněk Hamasu, jejich odzbrojení a uvěznění. Během jednoho ozbrojeného střetu byla zastřelena známá arabská novinářka arabské stanice Al Džazira (také s americkým občanstvím). Dodnes nebylo prokázáno, čí střelou. Podle videa to byli spíše teroristi, kteří během své palby křičeli, že někdo padl. Žádný voják nebyl ale zraněn, přesto světový tisk okamžitě bez jakéhokoliv důkazu obvinil izraelskou armádu. Věřili byste, že byla kvůli tomu urgentně svolána Rada bezpečnosti OSN, aby ze zabití novinářky ihned odsoudila Izrael bez vyšetření, které Palestinci odmítali? Desítky novinářů zahynuli během vojenských konfliktů, když se dostali do palebného ohně, více než třicet jich padlo jen na Ukrajině v konfliktu s Ruskem. To nikdo nepublikuje, nevyšetřuje a nikdo není obviněný. Modleme se, aby pravda vyšla najevo, protože nic není tak skrytého, aby to nemohlo vyjít do světla. Také za stabilizaci vnitřní bezpečnostní situace, kvůli které byla v Izraeli zorganizována Národní garda k větší ochraně obyvatel.
Izraelská armáda pořádala celý měsíc nejrozsáhlejší vojenské cvičení všech složek v historii – pozemní, letecké a námořní. Je to příprava na válku s Íránem v případě, že bude Izrael muset bombardovat jejich nukleární zařízení dříve, než dosáhnou výroby atomové bomby a Irán odpoví vojenským útokem. Podle zpráv má Irán v tuto chvíli již dostatek obohaceného uranu na výrobu pěti atomových bomb. Modleme se, ať si Bůh použije Izrael v této situaci podle své svrchované vůle.
Izraelský předseda vlády Bennet podal demisi krátce poté, co jeho vláda ztratila většinu v parlamentu. Tato středolevá vláda s dvěma zkompromitovanými pravicovými stranami, závislá na podpoře arabské strany napojené na Muslimské bratrstvo byla před rokem ustavena s cílem odstranit Netanjahua. Modleme se, aby Bůh připravil a vedl izraelský národ v příštích podzimních volbách.
Poté došlo dle předchozí dohody k výměně předsednictví a v čele dosluhující vlády na 4 měsíce do příštích voleb stanul levicový liberální politik Lapid. Ten se má setkat v příštích dnech se stejně orientovaným americkým presidentem Bidenem, který má navštívit Izrael. Oba podporují vytvoření Palestinského státu a budoucí rozdělení Jeruzaléma. Modleme se, aby jejich setkání obou levicových liberálních politiků bylo pod Boží kontrolou tak, aby nemohlo poškodit Izrael.

Alena Krausová – Jerusalem House of Prayer for All Nations – pobočka Eilat

Poslední zprávy od Aleny: